Не тільки паплюжать своє, а й загрожують всьому світу: "Російський "Газпром" у трійці найбільших винуватців кліматичної кризи", - The Guardian

20 виробників викопного палива світу, які безвідповідально експлуатують світові запаси нафти, газу й вугілля, напряму пов’язані з третиною викидів парникових газів у наші часи. Нові дані дослідження показали, як невелика когорта державних і міжнародних фірм посилюють кліматичну кризу, яка загрожує майбутньому людства. Вони продовжують розширювати свою діяльність попри те, що всі у галузі вже добре знають, до яких нищівних наслідків для планети це призводить, пише The Guardian, передають Патріоти України.

Аналіз, проведений вченим Річардом Хідом з Інституту кліматичної відповідальності в США, оцінює внесок глобальних корпорацій у кліматичні зміни з 1965 року. Адже вчені стверджують, що саме цього року лідери промисловості й політики почали розуміти, наскільки негативно викопне паливо впливає на довкілля.

ТОП-20 компаній зі списку відповідальні за 35% викидів вуглекислого газу й метану у світі. Всього в еквіваленті СО2 вони викинули в атмосферу 480 мільярдів парникових газів з 1965 року. Ці компанії варіюються від акціонерних фірм, таких як Chevron, Exxon, BP і Shell, до державних на зразок «Газпрому» і Aramco. Chevron – головний забрудник атмосфери Землі серед приватних корпорацій. Після нього у списку, Exxon, BP і Shell.

Разом ці чотири глобальні компанії відповідальні за більш ніж 10% вуглецевих викидів з 1965 року. 12 з ТОП-20 головних винуватців забруднення – це державні компанії. Разом на них припадає 20% від загальної шкоди за аналогічний період. Серед них головний шкідник – це державна компанія Саудівської Аравії Aramco. Лише вона спричинила 4,38% від глобального забруднення вуглецем. Загалом, якщо об’єднати приватні й державні компанії в один список, Aramco опиняється на першому місці.

За ним йде Chevron, а на третьому місці – російський «Газпром». Трохи менше, ніж російський енергетичний гігант, планету забруднює Exxon, а замикає п’ятірку National Iranian Oil Co. Один з головних кліматологів світу Майкл Манн сказав, що результати дослідження проливають світло на роль виробників викопного палива. Він закликав політиків, які в грудні зберуться на кліматичних переговорах в Чилі, вжити серйозних заходів щодо діяльності енергетичних фірм.

«Велика трагедія кліматичної кризи в тому, що 7,5 мільярдів людей повинні платити високу ціну у формі занепаду планети, щоб пару десятків фірм-забруднювачів продовжили отримувати рекордні доходи. Велика моральна помилка нашої політичної системи в тому, що ми дозволили цьому статися», - сказав експерт. для створення списку найбільших забруднювачів були використані щорічні звіти компаній про обсяги видобутку нафти, природного газу й вугілля.

Потім, на основі цих даних були підраховані об’єми викидів вуглецю й метану в процесі проходження сировини через весь виробничий ланцюг і аж до використання пального кінцевим споживачем. Виявилося, що 90% викидів, пов’язаних з 20 найбільшими винуватцями кліматичних змін, походили від використання їхніх продуктів, таких як бензин і дизельне пальне, авіаційне пальне, природний газ і вугілля. Ще 10% викидів потрапляють в атмосферу в процесі видобутку, переробки й доставки готового палива.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...