Розплата тільки починається: Економіку Росії поставили на паузу - прибуток бізнесу впав у рази

Через санкції доходи російського бізнесу впали вчетверо (порівняно з аналогічним періодом минулого року). Найбільше постраждали промислові галузі – вуглевидобуток, металургія та роздрібна торгівля. передають Патріоти України.

Згідно з офіційними даними Росстату, у червні 2024 року сальдований фінансовий результат (прибутки мінус збитки) становив 860 млрд рублів. Це вчетверо менше, ніж у червні-2023 (3,27 трлн. рублів).

Таким чином, прибуток російських компаній впав понад 2,4 трильйона рублів (близько $27 млрд). У травні сальдований прибуток з економіки теж помітно знизився - на 2,13 трлн рублів (тобто в 3,4 рази).

Найбільше постраждала вугільна промисловість. Через санкції ця колись дуже прибуткова галузь втратила експортні ринки і у першому півріччі 2024-го стала збитковою. В результаті за перші шість місяців року російські вугільники втратили 7,1 млрд рублів, тоді як за той же період минулого року їх прибуток склав 282,5 млрд рублів.

Глибока криза вуглевидобутку пояснюється відсутністю ринків збуту. До кінця червня морський експорт вугілля з Росії обвалився на 17%, а вивезення коксівного вугілля стало мінімальним за два роки - Китай, Індія та Туреччина, які є головними покупцями російського вугілля, різко скоротили закупівлі. Помітне падіння та за іншими напрямками:

  • металургія -9%;
  • нафтопереробка -22%;
  • роздрібна торгівля -26% (без автосалонів -46,1%).

Загалом у червні російська промисловість просіла на 0,8% щодо червня-2023, а також на 1,5% щодо травня. Місцеві аналітики впевнені, що у другій половині року легше не стане. Насамперед – через жорстку політику Центробанку, а також через дефіцит трудових ресурсів та погіршення умов зовнішньої торгівлі за рахунок нових санкцій США.

Розплата тільки починається: Економіку Росії поставили на паузу - прибуток бізнесу впав у рази

неділя, 1 вересень 2024, 18:48

Через санкції доходи російського бізнесу впали вчетверо (порівняно з аналогічним періодом минулого року). Найбільше постраждали промислові галузі – вуглевидобуток, металургія та роздрібна торгівля. передають Патріоти України. Згідно з офіційними даними...

Чи потрібно забирати гроші з банків: Аналітик розповів, що буде з заощадженнями

неділя, 1 вересень 2024, 11:25

Українським банкам вдалося накопичити достатньо грошей навіть попри триваючу війнує. Тому запас коштів для того, щоб віддати депозити, у них є. Відповідно, якщо покласти гроші у банк, то вони там не "згорять", передають Патріоти України. Про це повідом...