Розплата за агресію: Економіка Росії відкотилась на 4 роки назад через війну, - Bloomberg

Вторгнення до України повернуло російську економіку на чотири роки назад за один квартал після нападу. Нові ризики для економіки РФ створює і протистояння щодо поставок енергоносіїв до Європи. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України.

За даними видання, економіка РФ, яка набирала обертів на початку 2022 року, у другому кварталі різко занепала. А валовий внутрішній продукт скоротився вперше за рік, скоротившись на 4,7% за рік.

"Економіка втратить чотири роки зростання, повернувшись до рівня 2018 року в другому кварталі. Ми очікуємо, що скорочення сповільниться в четвертому кварталі через послаблення монетарної політики, що підтримує попит. Однак економіка втратить ще 2% 2023 року, оскільки європейська енергетична заборона призведе до зниження експорту", - сказав російський економіст Олександр Ісаков.

Міжнародні санкції, які впровали через війну, обмежили торгівлю та паралізували такі галузі, як автомобілебудування, а споживчі витрати припинилися. Хоча падіння економіки поки що виявляється менш стрімким, ніж передбачалося спочатку, Центральний банк прогнозує, що падіння погіршиться в наступних кварталах і не відновиться до другої половини наступного року.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...