Розслаблятися не варто: У НБУ розповіли, коли зростуть тарифи на комуналку в Україні

Попри мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги, встановлений Верховною Радою, вартість комуналки все ж таки зростатиме. І почнеться зростання приблизно з другого півріччя 2023 року. Такий висновок можна зробити з прогнозу інфляційного звіту Національного банку за липень 2022 року, передають Патріоти України.

«Основний же внесок у значне зростання адміністративної інфляції на прогнозному горизонті матиме підвищення тарифів на комунальні послуги», — йдеться у прогнозі. У НБУ пишуть, що з огляду на високу соціальну значущість тарифів на комуналку, підвищення тарифів, ймовірно, буде поетапним та супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки.

Поки що тарифи на комунальні послуги в Україні залишаються незмінними, навіть попри зростання цін на енергоносії в усьому світі. І оскільки на сьогодні фіксація тарифів на тепло та газ на період воєнного стану стримує зростання загальної інфляції — темпи зростання вартості цих послуг сповільнилися відповідно до 1.2% г/г та 9.3% г/г, відображаючи ефекти високої бази порівняння.

«Таким чином, високі ціни на газ у світі практично не матимуть прямого впливу на споживчу інфляцію у поточному році», — повідомляють у Нацбанку. До кінця воєнного стану забороняється підвищувати тарифи на комунальні послуги для всіх категорій споживачів.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...