Розслаблятися не варто: В Україні найближчим часом почне падати гривня

На думку експертів, в найближчі тижні курс під впливом сезонних факторів повернеться в коридор 28,5-29 грн/дол.

Нинішнє зміцнення гривні є тимчасовим перепочинком і в найближчі тижні повернеться до поступового падіння. Про це повідомляється на сторінці інвестгрупи ICU в Facebook, передають Патріоти України.

"Минулого тижня гривня здивувала різким посиленням. Ще в понеділок НБУ був змушений продати понад 70 млн дол. для стримування падіння національної валюти, а за підсумками тижня вона вже посилилася на 12% до 28,14 грн/дол. Звідки такий прихований ресурс у гривні, якій до кінця року пророкували тільки падіння? Відповідь досить тривіальна - це тимчасовий перепочинок", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що надлишковий попит на валюту, який виник в кінці жовтня після ситуації навколо Конституційного Суду і штовхав гривню донизу, досить швидко вичерпався. Крім того, іноземні інвестори знизили темпи виходу з українських ОВДП, зменшивши свої портфелі лише на 70 млн дол. на тиждень.

"Ці два фактори разом змінили вектор ринку. Вже в четвер НБУ став купувати 20 млн на день в резерви. Це трохи стримало зміцнення гривні, яке могло бути ще сильніше", - сказано в повідомленні. Експерти ICU на цьому тижні очікують подальшого збільшення пропозиції валюти, оскільки експортери готуються до сплати квартальних податків, продаючи долар.

За прогнозами експертів, НБУ буде викуповувати частину надлишку в резерви, але це навряд чи стримає гривню від подальшого зміцнення. "Тому курс гривні до долара може зміститися ще ближче до 28 грн / дол., але навряд чи перевищить цю позначку. Проте вже в найближчі тижні курс повернеться до поступового падіння і під впливом сезонних факторів повернеться в коридор 28,5-29 грн/дол", - йдеться в повідомленні.

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...