Рубль прямує до краху, "переломний" момент близько: Економіка Росії тріщить по швах

В економіці Росії виникла нова проблема. До санкцій, що сильно б'ють по ній, у рази просівших доходів і відтоку капіталу додалося рекордне падіння рубля до долара - американська валюта в РФ вперше за 16 місяців злетіла в ціні майже до 100 рублів. Однак це не межа - за прогнозами, надалі рубль продовжить падіння, передають Патріоти України.

Понад те, рубль продовжить дешевшати. Зокрема, за словами аналітика Георгія Ващенка, психологічно важлива позначка 100 руб./долар може бути досягнута найближчим часом. "Я б не очікував, що тенденція до ослаблення (рубля. – Ред.) припиниться", – наголосив він.

Чому рубль ослаб

Як зазначили аналітики Bloomberg, причин послаблення рубля кілька. Зокрема:

  • значне погіршення умов зовнішньої торгівлі;
  • міжнародні санкції, які, власне, й сприяли йому.

Так, зазначають вони, доходи великих російських експортерів у липні-2023 скоротилися до 6,9 млрд доларів – з 16,8 млрд доларів за той же період минулого року. Що дуже вдарило по російській економіці, адже ці кошти є ключовим джерелом твердої валюти для Росії.

Також, зазначається, на падіння рубля впливає і відтік капіталу. Так:

  • домогосподарства перевели близько 40 млрд доларів в іноземні банки – оскільки відсоткові ставки в рублях не виправдали інфляційних очікувань, "а дедалі більше російських банків виявилися відрізаними від глобальних платіжних систем";
  • депозити росіян в іноземних банках зросли у червні-2023 66 млрд доларів.

Одна з найгірших валют

Рубль уже ослаб на 23% по відношенню до долара в 2023 році – і потрапив до топ-3 валют з найгіршими показниками на ринках, що розвиваються. "Компанію" йому там склали:

  • турецька ліра;
  • аргентинське песо.

При цьому, зазначають аналітики, у майбутньому ситуація лише погіршуватиметься. Адже приводів для покращення становища рубля найближчим часом нема.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...