Останнім часом світ регулярно стикається з дефіцитом різних важливих продуктів, що призводить, зокрема, до їхнього здорожчання. Так, прямо зараз "штормить" ринок шоколаду - за останній рік ціни на какао зросли більш ніж удвічі, кілька разів оновивши історичні максимуми, а виробники зменшують розміри та вагу своєї продукції, водночас підвищуючи її вартість, передають Патріоти України.
Так, минулого тижня біржові ціни на какао-боби піднялися до історичних максимумів, перевищивши позначку 10 000 доларів за тонну. З початку лютого здорожчання склало майже 10%, з початку року – 50%, а з 2022 року – 130%. І, як очікується, ця динаміка найближчим часом збережеться.
Причина цього – поганий урожай у ключових країнах-виробниках. Через це, розповіли в Bloomberg, "зростають побоювання щодо можливості закупівлі достатньої кількості бобів".
На цьому тлі заводи з переробки какао-бобів у Гані та Кот-д'Івуарі призупинили роботу. Через це, зазначили в Reuters, "виробники шоколаду не можуть виготовляти продукцію з сирого какао і сподіваються на переробні заводи".
Ба більше, наголошується, проблеми з постачанням можуть погіршитися через політику Євросоюзу. Правила якого спрямовані на заборону продажу в магазинах товарів, виробництво яких спричиняє знищення лісів. Це, зазначається, може "ще більше ускладнити для європейських виробників отримання какао-бобів".
Зі свого боку, виробники вже почали зменшувати кількість шоколаду у своїй продукції. Наприклад, торік компанія Mars зменшила вагу свого батончика Galaxy на 10 г, залишивши при цьому ціну на колишньому рівні Ті ж проблеми спостерігаються і в Україні. Як розповіла оглядачка аграрного та харчового ринку Лариса Гук :
"Є прогноз, що влітку ціна за плитку шоколаду (а вона зараз вже не 100, а, наприклад, 80 грамів) може зрости з 35 до 50 грн, а до кінця року – і всі 70 грн", – йдеться в повідомленні. При цьому вона наголосила: оціночні цифри – усереднені. Адже "є шоколад із вмістом какао в 30%, а є понад 80%".
Ба більше, зазначила Гук, зростання цін на сировину може призвести до активнішого використання альтернативних інгредієнтів. Тобто, полицях магазинів зростатиме відсоток продукції з вмістом пальмової олії – оскільки:
Дефіцит ванілі
Погіршує проблему з солодощами й очікуваний дефіцит ванілі. Причина – циклон "Гаман", який вдарив по ключовому регіону вирощування продукту на Мадагаскарі. Як повідомляють у Bloomberg, дощ та сильний вітер затопили поля та зірвали стручки ванілі з лоз. Внаслідок цього обсяг урожаю 2024 року на острові може скоротитися до 1000 тонн.
Це дуже мало, пояснює президент Спілки експортерів ванілі Мадагаскару Жорж Герартс. "У поганий рік виробництво складає близько 1500 тонн, зазвичай – у діапазоні від 2000 до 2500 тонн. А консервативні оцінки показують, що обсяг виробництва у поточному сезоні може становити лише 1000 тонн", – сказав Герартс.
І хоча поки ціни на ваніль на глобальних торгових майданчиках все ще тримаються на помірному рівні 60 доларів за кілограм, щойно запаси продукту вичерпаються, його вартість почне зростати. А це, зі свого боку, вплине на собівартість солодощів. Адже ваніль використовують:
Пити каву стане дорого?
Тим часом почали активно зростати ціни на каву. Як пояснили в Bloomberg, у ці дні на Лондонській біржі травневі контракти на сорт робуста зросли на 4,8% – до 3 838 доларів. Що стало найвищою ціною з 2008 року.
Причина – сильна спека у В'єтнамі, що є основним експортером цього кави. Учасники ринку побоюються, що погодні умови можуть негативно позначитись на врожаї продукту. Що призведе до його нестачі. "Погодні умови не обнадіюють. Існують побоювання щодо можливої нестачі води для зрошення, що може вплинути на врожайність", – йдеться у повідомленні.
На тлі цього, наголошується, почала дорожчати кава арабіка преміум-класу. "Ф'ючерси на неї в Нью-Йорку зросли на цілих 3% і вперше з грудня перевищили позначку 2 долари за фунт", – зазначили експерти.
Дорожчають олія та зерно, риби меншає
Загалом, повідомляють у Bloomberg, у світі наростає ризик продовольчої інфляції. Зокрема:
Причиною цього, зазначається, є погана погода. Яка "призводить до скорочення врожаїв". Проблеми, наголошується, не оминули і ринок морепродуктів. Так, через те, що у Норвегії скоротилося виробництво лосося, його експорт уперше за три роки знизився. При цьому варто пам'ятати, що Норвегія є найбільшим у світі виробником цієї риби. Втім, поки що різкого здорожчання продукту не відбулося. Але лише тому, зазначається, що "продовольча інфляція сповільнилася".
Загроза світового дефіциту пива
Раніше ж аналітики великого гравця на пивному ринку, японської компанії Asahi, дійшли висновку, що у світі назріває глобальна нестача пива. Причиною може стати зміна клімату – щобільше зростають середні температури, то сильніше падають врожайність ячменю і якість хмелю.
Зокрема, одними з найбільших постачальників ячменю є Франція та Польща. У цих країнах урожай зазначеної культури може впасти на 18% та 15% відповідно вже до 2050 року.
Хміль активно возять із Чехії. І там якість цього продукту може погіршитись на 25%. "За більш спекотної погоди споживання пива може зрости, але зміна клімату серйозно вплине (на виробництво. – Ред.). Існує ризик того, що ми не зможемо виробляти достатню кількість пива", – розповіли в Asahi.
Від 1 січня 2025 року педагогічні працівники середніх шкіл почнуть отримувати щомісячну доплату в розмірі 1 300 грн, а від 1 вересня сума збільшиться до 2 600 грн. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України №1286, передають Патріоти України....
В енергосистемі зберігається значний дефіцит, і ситуація в ній змінюється - можливі зміни в застосуванні заходів обмеження світла. Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго", передають Патріоти України. Зазначається, що зараз українська енергосистема...