Санкції "не шкодять"? Низка російських авіакомпаній припинила польоти

Дев'ять російських авіакомпаній зупинили польоти у 2022 році. Чотирьом з них "Росавіація" призупинила дію сертифіката експлуатанта, а ще одній - зовсім анулювала. Про це пише "Коммерсантъ", передають Патріоти України.

Видання зазначає, що за попередні 5 років у Росії було п'ять випадків припинення роботи місцевих авіаперевізників, які призвели до анулювання сертифіката експлуатанта. Це основний документ, що дозволяє авіакомпанії здійснювати польоти.

Мова йде про авіакомпанії SkyGates; "Камчатка"; "Бистрольот"; "Скол"; "Роствертол Авіа"; пов'язану з туроператором Coral Travel чартерну Royal Flight; бізнес-оператора "Сіріус аеро"; і двох вантажних перевізників, що входять у ДК "Волга-Днєпр" - "Атран" і AirBridgeCargo.

У більшості випадків припинення польотів пов'язане з санкціями, введеними через вторгнення Росії в Україну. Так, три сертифікати були зупинені у 2022 році безпосередньо через санкції - за заявою самих перевізників.

Наприклад, авіакомпанії "Камчатка" в США відмовили в покупці трьох літаків Cessna Grand Caravan. Два Boeing 747 а/к SkyGates, що займала третє місце за обсягом вантажоперевезень в РФ, тепер експлуатуються в Азербайджані афілійованою Silk Way West Airlines.

Санкт-Петербурзька компанія "Бистрольот" планувала літати під брендом FlyFast на літаках Hawker Beechcraft, але позбулася сертифіката через їхню відсутність.

А компанія "Роствертол Авіа", що входить в структуру "Ростєха", не змогла використовувати вертольоти Мі-2 через проблеми із запчастинами. У 2022 році також втратила сертифікат компанія "Скол" із Калінінграда, що знаходиться в стадії банкрутства, проте "Росавіація" заборонила їй використовувати повітряні судна ще в 2021 році.

За словами експертів, Royal Flight, який пов'язаний з турецькими туроператорами і зберіг в РФ всього два літаки, навряд чи буде здатний повернутися на ринок. За даними "Коммерсантъ", в реєстрі "Росавіації" зараз є 114 перевізників, але дві третини пасажиропотоку забезпечують п'ять найбільших авіакомпаній. На думку експертів, надалі відхід з ринку чекає на невеликі регіональні перевізники, яким "доведеться ліквідуватися або переходити під крило більших конкурентів".

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...