Шахраї крадуть гроші з карток українців, користуючись проблемами зі зв'язком: Як працює схема

Шахраї знайшли спосіб, як скористатися проблемами зі зв'язком в українців. Зловмисники представляються жертвам робітниками компаній-операторів і просять назвати відправлений на телефон код, передають Патріоти України.

При цьому коли людина цей код називає, шахраї отримують доступ до особистого кабінету на сайті оператора. Після цього вони можуть скористатися функцією перевипуску SIM-карти, розповіла OBOZREVATEL Олеся Данильченко, заступниці директора Української міжбанківської асоціації платіжної системи ЄМА.

"Ідея в тому, щоб примусити людину продиктувати той код, який вона отримала від оператора в SMS або повідомленні на месенджері. А якщо людина дає цей код, то значить, що відбувалася реєстрація в кабінеті мобільного оператора і для підтвердження входу або реєстрації потрібен код, який надсилають на пристрій. Коли людина цей код розголошує, зловмисник вводить його і отримує доступ до кабінету. Раніше була можливість у особистих кабінетах, певно, вона й зараз є, якщо це неконтрактний абонент, перевипуску SIM-карти. Тобто для зручності клієнтів зроблено, щоб у випадку втрати картки можна було віддалено зробити", – пояснила експертка.

Справа в тому, що потім людина, яка є справжнім власником номера, не має доступа до своєї SIM-карти, а зловмисники мають. І всі підтвердження у інтернет-банкінг починають надходити на пристрій вже зловмисника. У свою чергу справжній власник картки не бачить інформації і не знає, що відбувається.

"Він (власник SIM-карти. – Ред.) просто може подумати, що в нього проблеми із зв'язком, бо зараз нікого це не здивує, в нас постійно проблеми із цим. Це така багатокрокова схема для того, щоб на себе, на зловмисника, перевести отримання підтвердження для входу. Тоді вже можна заходити в онлайн-банкінг і проводити якісь операції там, відновлювати паролі та ін. Навіть якщо шахраї не знають паролі від онлайн-банкінгу, але знають якісь дані, наприклад, номер телефону, то за цими даними можуть відновити пароль для входу", – зазначила Данильченко.

Ця схема є дуже небезпечною, додала експертка. Справа в тому, що якщо людина встрачає доступ до свого номера і в результаті до онлайн-банкінгу, то шахраї можуть не тільки зняти кошти, які були на тій картці, а також збільшити розмір кридитної лінії, прибрати всі обмеження для зняття та ін.

Джерело: Обозреватель

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...