Шалено злетить? Українцям назвали курс долара до кінця 2024 року

В Україні до кінця 2024 року очікується контрольоване ослаблення курсу гривні до 42 грн/дол. Такий прогноз міститься у травневому огляді інвестиційної компанії Dragon Capital.

"Ми очікуємо, що гривня продовжить контрольовано слабшати по відношенню до долара США, і офіційний курс досягне 42 грн/дол. до кінця року. Ми переглянули прогноз за очікуваними раніше 39 грн/дол. у зв'язку зі зміною підходів Нацбанком до управління валютним курсом на початку 2024 року", – зазначили аналітики.

Так, у перші місяці після переходу до гнучкості курсу в жовтні-2023 НБУ дозволяв майже непомітні коливання курсу гривні. Однак на початку 2024 року регулятор змінив тактику, дозволяючи гривні помітно слабшати у періоди ситуативного збільшення дефіциту іноземної валюти на міжбанківському ринку, але стримуючи зміцнення курсу зменшення дефіциту.

"З огляду на уповільнення інфляції та стабільні інфляційні очікування, помірна девальвація не несе ризиків для макрофінансової стабільності", – упевнені аналітики. Вони наголошують, що контрольоване ослаблення гривні дозволить:

  • зменшити потреб у фінансуванні держбюджету з допомогою внутрішніх позик, адже збільшиться гривневий еквівалент міжнародної допомоги;
  • скоротити втрату резервів від первинних ефектів валютної лібералізації.

У Dragon Capital також не виключають, що НБУ ще змінюватиме підходи до управління курсом. При цьому рекордний рівень міжнародних резервів (ЗВР) дозволить Нацбанку утримувати валютну ситуацію під контролем, зазначають експерти.

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...

В Україні частково скасували графіки відключень на 8 липня: Чого чекати

понеділок, 8 липень 2024, 10:27

З 10:30 до 14:00 обмеження скасовані для всіх областей, заявили в "Укренерго", передають Патріоти України.