Ще одна категорія українців зможе вийти на пенсію достроково: Кого торкнеться

Більшість українців виходять на пенсію після настання пенсійного віку (60 років). Можна продовжувати працювати і накопичувати собі стаж, щоб у майбутньому розраховувати на вищі виплати. Є також категорії громадян, які можуть вийти на пенсію достроково за певних умов. Серед них – українські військові,передають Патріоти України.

Право на достроковий вихід на пенсію мають військовослужбовці, начальницький та рядовий склад органів внутрішніх справ, а також поліцейські, які брали участь у бойових діях.

Вік для дострокового виходу на пенсію повинен складати для чоловіків - 55 років, для жінок - 50. Ще потрібно накопичити відповідний розмір страхового стажу: не менше 25 років для чоловіків, і не менше 20 років для жінок.

Як оформити дострокову пенсію: перелік документів

Якщо всі умови для досягнення певного віку та накопичення необхідного розміру страхового стажу виконані, тоді Пенсійному фонду необхідно надати такі папери

  • паспорт;
  • документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • документи про стаж;
  • документи, що засвідчують особливий статус особистості, а саме посвідчення учасника бойових дій та довідка про період (періоди) участі у бойових діях.

Також майбутньому пенсіонеру необхідно особисто відвідати сервісний центр ПФУ та подати заяву про призначення дострокової пенсії або зробити це онлайн, надавши скановані копії документів, які відповідають оригіналам документів через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього буде потрібно кваліфікований електронний підпис або електронна система BankID.

Важливо знати, що служба в армії в період бойових дій зараховується до стажу роботи на підставі довідок територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які видаються у порядку, визначеному Міноборони. Всі ці довідки при оформленні пенсії також потрібно мати при собі.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...