Ще один футбольний клуб вищої ліги України може припинити існування через фінансові проблеми

За перше півріччя 2020 року спонсорські виплати гірничодобувної компанії Ferrexpo футбольному клубу “Ворскла” скоротилися більше, як удвічі в порівнні з тим же періодом 2019-го.

Новина про розпуск клубу “Гірник-Спорт” з Горішніх Плавнів минулого тижня шокувала не лише вболівальників, але й самих футболістів та керівників клубу. Адже про припинення фінансування їх не попереджали, просто поставивши перед фактом, повідомляють Патріоти України.

Після того, як перший шок минув, футбольний світ почало цікавити інше питання: а що буде з клубом Прем’єр-ліги “Ворскла”. Адже спонсор (читай – власник) у цього клубу той же, що і в “Гірника-Спорт” – "Феррекспо" Костянтина Жеваго.

Як пише видання "Український футбол", підстави для занепокоєння дуже серйозні. За перше півріччя 2020 року спонсорські виплати гірничодобувної компанії Ferrexpo футбольному клубу “Ворскла” скоротилися більше, як удвічі в порівнні з тим же періодом 2019-го – 2,15 млн доларів проти 5,38 млн доларів.

Зниження платежів має дві причини. Перша – розпочате радою директорів "Феррекспо" розслідування цільового використання виділених на потреби “Ворскли” спонсорських коштів та кредиту і дотримання при цьому законодавства та інших вимог.

Як відомо, Жеваго має контрольний пакет акцій "Феррекспо", але він не контролює повністю раду директорів компанії. Більше того, минулого року, після оголошення олігарха у міжнародний розшук, він навіть був змушений залишити офіційну посаду в компанії.

Не виключено, що припинення виплат клубу першої ліги “Гірник-Спорт” теж пов’язано з розслідуванням цільового використання коштів.

Друга причина, яка призвела до припинення виплат “Гірнику-Спорт” та можливого припинення фінансування “Ворскли” полягає в тому, що Жеваго втратив відчутні кошти на місцевих виборах, а розслідування справ проти нього не дає можливості “накопичити” вільні кошти.

“На виборах його вкотре “нагріли” політтехнологи. Пообіцяли, що коли зайти на вибори із “Європейською солідарністю”, то отримають великі фракції у обласній та міських радах на Полтавщині й “відіб’ють” гроші. Жеваго дав великі гроші на купівлю осередків ЄС. Але результати виявилися надто скромними, – пояснив наш співрозмовник, що має стосунок до місцевої виборчої кампанії.

Інше наше джерело у ФК “Ворскла” стверджує, що після історії з “Гірником-Спорт” у клубі все більше непокояться своїм майбутнім. Є інформація, що Жеваго вже пропонував деяким знайомим бізнесменам купити в нього клуб, але ніхто не виявив бажання купити. Якщо до кінця сезону 2020-2021 покупця не знайдеться, Жеваго офіційно заявить про розпуск клубу, – повідомив наш співрозмовник.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...