Ще один "ніж у спину": Банки країн Центральної Азії почали масово відмовлятися від прийому платежів із Росії

Банки Казахстану, Узбекистану, Киргизстану та Таджикистану почали масово відмовлятися від прийому платежів від російських компаній через посилення вимог до комплаєнсу та страх перед санкціями США. Це призвело до збільшення частки відмов у платежах до 30% та подовження термінів проведення операцій до двох тижнів, передають Патріоти України.

Про це повідомляють російські ЗМІ, посилаючись на огляд транспортних компаній ПЕК, Digital ЗЕД, GTL та Logita Trade.Основною причиною посилення проблем з платежами є підвищення вимог до комплаєнсу банків Центральної Азії.

Вони запитують все більше додаткових документів і пояснень, таких як дані про компанії, їх засновників, клієнтів, джерела походження коштів та подробиці угод. Фінансовий директор ПЕК Роман Ромашевський зазначив, що проблеми посилилися у другому кварталі 2024 року і виникають навіть при платежах національними валютами.

Нерідко одна й та сама фінансова організація може прийняти платежі меншого обсягу, але відмовити у проведенні більших операцій. Наприклад, оплата невеликої партії товарів на суму $10 тис. може пройти успішно, тоді як операція на суму $50 тис. – бути анульованою. Це підтверджує гендиректор Logita Trade Тетяна Алексєєва.

Засновник Digital ЗЕД Ганна Фомічова зазначила, що найбільше проблем виникає при оплаті товарів через банки Центральної Азії в інші країни, зокрема Китай. Формат транскордонних переказів змінюється щодня, що призводить до зростання кількості повернень та відмов у переказах. У платіжному агрегаторі CDEK Pay також підтвердили наявність цих проблем.

Банки Центральної Азії пояснюють відмови тим, що не хочуть підпасти під санкції США. Голова комітету "Опори Росії" з міжнародних зв’язків Микола Дунаєв підкреслив, що банки не бажають ризикувати через можливі вторинні санкції. Проблеми з міжнародними платежами для Росії почалися наприкінці 2023 року, коли президент США Джо Байден дозволив американському Мінфіну вводити вторинні санкції проти кредитних організацій за роботу з підсанкціонованими російськими компаніями та допомогу військово-промисловому комплексу Росії.

У червні 2024 року США розширили механізм санкцій, включивши до визначення російської військово-промислової бази всіх російських підсанкційних осіб, зокрема банки. Це призвело до того, що від прийому платежів із Росії стали відмовлятися не тільки банки Центральної Азії, але й Туреччини, ОАЕ та Китаю. Також було запроваджено санкції проти Московської біржі, що ускладнило оборот національних валют, таких як турецька ліра, казахстанський тенге, дирхам ОАЕ та китайський юань.

Крах вже десь поряд? У Росії різко сповільнилося промислове виробництво. Сотні мільярдів рублів влиті у ВПК недоімперії вже не покращують статистику

четвер, 25 липень 2024, 22:45

Санкції і надмірні витрати держбюджету на війну почали давати взнаки. Не зважаючи на закриття звітності по ключовим показникам економіки, аналітики навіть по спотвореній статистиці виявляють невтішні для рф тенденції. У червні темпи зростання промислов...

Бережіться! Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше

четвер, 25 липень 2024, 20:15

В Україні зростає кількість фальшивих банкнот - гривні та іноземної валюти. За підсумками першого півріччя 2024 року на 1 млн штук справжніх банкнот припадало 3,4 підробки. Це приріст у 62% порівняно з минулим роком. Про це повідомив НБУ, відповідаючи...