Ще один "ніж у спину" Путіну: Казахстан готується експортувати нафту в обхід Росії

Казахстан почне експортувати частину своєї нафти в обхід Росії. Зокрема, 1,5 млн тонн на рік збираються продавати через азербайджанський трубопровід, який веде до турецького порту Джейхан,, передають Патріоти України.

За даними агентства, казахстанська державна нафтова компанія "Казмунайгаз" веде попередні переговори із торговим підрозділом азербайджанської державної компанії SOCAR.

Йдеться про дозвіл на продаж 1,5 млн. тонн казахстанської нафти на рік через трубопровід Баку – Тбілісі – Джейхан. Це порівняно невеликий обсяг. Остаточний контракт має бути підписаний наприкінці серпня, а постачання розпочнеться ще за місяць, повідомляють джерела агентства.

Крім того, ще 3,5 млн тонн казахстанської нафти на рік можуть почати надходити 2023 року іншим азербайджанським трубопроводом – до грузинського чорноморського порту Супса. У такому разі обсяги прокачування нафти в обхід Росії зростуть до 100 тис. барелів на добу, або 8% від загальної кількості.

Поки що експорт казахстанської нафти переважно йде трубопроводами "Каспійського трубопровідного консорціуму" (КТК), що ведуть до Новоросійська (РФ). Але у липні російський суд пригрозив закрити КТК. У результаті уряд Казахстану вирішив як запобіжний засіб укладати контракти з іншими транспортувальниками.

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...