Ще один удар по кишені! Раді запропонували новий варіант підняття цін на бензин, ДП та автогаз

В Україні запропонували новий варіант підняття податків на бензин, дизельне паливо та автогаз, який є компромісним варіантом між ідеєю Кабміну та пропозиціями деяких експертів. У Верховиній Раді зареєстрували відповідний законопроект №9348, передають Патріоти України.

У пояснювальній записці до цього проекту закону йдеться про те, що до війни існував і зараз існує нібито невиправданий дисбаланс у ставках акцизного податку на користь зрідженого газу. При цьому запровадження довоєнних податків на паливо, як планує зробити Кабмін з 1 липня 2023 року, збереже цей дисбаланс.

У законопроекті №9348 зізначається, що під час військового стану потрібно підняти податкові ставки для наповнення державного бюджету. Але йдеться про те, що потрібно "врахувати необхідність збалансованості попиту між взаємозамінними нафтопродуктами".

Зокрема, у цьому проекті закону пропонується запровадити акциз для бензину та дизельного палива у розмірі 175 євро за 1000 літрів, а для автогазу – 129,5 євро за 1000 літрів. Завдяки цьому, йдеться у законопроекті №9348, державний бюджет щомісяця отримуватиме по 6,4 млрд гривень, що на 1,2 млрд грн більше, якщо повернуть довоєнні податки на пальне.

Потрібно сказати, що це компромісне рішення щодо податків на паливо. Кабмін планує з 1 липня 2023 року підняти акциз на бензин до 213,5 євро за 1000 літрів, на ДП – до 139,5 євро за 1000 літрів. На автогаз акциз має залишитись на такому ж рівні, як і зараз – 52 євро за 100 літрів. З вересня 2022 року акциз на бензин та дизельне паливо становить 100 євро за 1000 літрів. Крім того, ПДВ на пальне збільшиться із 7% до 20%.

У свою чергу директор консалтинової компанії "А-95" Сергій Куюн вважає, що для наповнення державного бюджету краще не повертати довоєнний ПДВ на паливо у розмірі 20%, а переглянути акцизи на бензин, дизельне паливо (до 190 євро за 1000 літрів) та на автогаз (до 150 євро за 1000 л).

Наразі законопроект №9348 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики. Чи знайде він підтримку у народних депутатів – думаємо, це покаже вже найближчий час.

Який би варіант не обрав уряд, після підвищення податків на пальне буде обов'язкове підвищення цін на бензин, дизель та автогаз. Усе питання у тому, на скільки збільшаться ціни

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...