Ще один удар по кишені? В усьому світі зростає вартість важливого продукту - що чекає на ціни в Україні

На світовому ринку зростають ціни на соняшникову олію – вартість сировини для її виробництва вже збільшилася майже на 5%. Це сприяє експорту цього продукту за кордон і може підштовхнути вгору ціни всередині України, оскільки виробникам має бути вигідно продавати товар і на внутрішньому ринку.

Як заявили у "Всеукраїнській аграрній раді" (ВАР), з України пришвидшилися темпи вивезення соняшникової олії. Зокрема у травні українські експортери законтрактували 620 тонн цього продукту, але у липні та серпні ця цифра може значно зменшитися.

Через такий ажіотаж закупівельна ціна на соняшник в Україні вже перетнула позначку у 18 тис. гривень за тонну й коливається у межах 18,1-18,2 тис. гривень. Втім наприкінці тижня чи на початку наступного очікується подальше зростання цін на соняшник до 19 тис. гривень за тонну (тобто на 4,2-4,7%).

У ВАР назвали два головні фактори, через які дорожчає соняшник. Це:

  • війна в Україні значно обмежила пропозицію вітчизняної олії;
  • відновлення роботи портів у березні-лютому, через що значно зменшилися запаси соняшника.

"Основними виробниками соняшникової олії у світі є РФ та Україна. Росія експортує більшість своєї продукції до Китаю, тоді як інші країни-покупці звертаються до України, де пропозиція є обмеженою. Це призводить до зростання цін на соняшникову олію", – пояснюють в кооперативі ПУСК.

Запаси соняшника на заводах зменшились, тому виробництва готові купувати його навіть за високими цінами. Але переробні об’єкти працюють з мінімальним прибутком, оскільки очікують новий сезон олійних культур.

"Поточні ціни часто приносять заводам мінімальний прибуток або навіть збитки, але їхня головна мета – підтримувати роботу до початку сезону ріпака, коли на переробку надійде новий врожай", – зазначили аграрії.

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...

В Україні частково скасували графіки відключень на 8 липня: Чого чекати

понеділок, 8 липень 2024, 10:27

З 10:30 до 14:00 обмеження скасовані для всіх областей, заявили в "Укренерго", передають Патріоти України.