Що буде з курсом гривні, долара та євро восени. Відомий фінансист дав прогноз

Попит на іноземну валюту в Україні ближче до опалювального сезону буде зростати. Низка чинників посилюють девальваційні настрої щодо гривні.

Про це розповів керівник служби продажу казначейських продуктів АТ "БАНК АВАНГАРД" Юрій Крохмаль.

Експерт відзначив, що ситуація залишається у режимі фіксованого курсу. Угоди на міжбанку йдуть близько до верхньої межі коридору 36.85-36.93. НБУ продовжує продавати валюту з резервів, щоб забезпечити потреби ринку. Готівковий ринок стабілізувався в діапазоні 40.50-40.90

"Судячи з коментарів представників НБУ, найближчим часом поточний підхід збережеться, але в міру того, як ми будемо наближатись до опалювального сезону, попит на валюту і відповідно потреба у продажу зі сторони НБУ буде збільшуватись", - вважає Крохмаль.

Як зазначив експерт, від планів щодо впровадження додаткового податку на імпорт, що мав зменшити тиск на гривню, поки відмовились. Бюджет при цьому досі потребує емісійної підтримки з боку НБУ. А ставки за ОВДП поки що не компенсують знецінення гривні через інфляцію.

"Це все створює девальваційні настрої, що до кінця року можуть справдитись у відповідних рішеннях НБУ. Особливо, якщо фінансової підтримки світової спільноти не буде вистачати на компенсацію поточних витрат бюджету та покриття дефіциту платіжного балансу", - вважає казначей.

Долар, на думку Крохмаля, вірогідно, продовжить укріплення проти євро.

По-перше, європейська економіка продовжує страждати від прямих негативних наслідків війни в регіоні, зокрема, кризи на енергетичному ринку. По-друге, ФРС США висловили стійкий намір продовжувати боротьбу з інфляцією, через що не виключене подальше підвищення ставок.

"Європейський центральний банк так само підвищує ключову ставку, але "відстає", що буде робити долар більш привабливим", - резюмував експерт.

Українці ризикують втратити до 50% пенсії: У чому причина і що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 6:50

Українські пенсіонери ризикують втратити від 20% до 50% виплат за рішенням суду. Це можливо у разі наявності боргів, які пенсіонер не в змозі погасити іншим чином. Про це йдеться у роз'ясненні Міністерства юстиції, передають Патріоти України. "Заходами...

Цифри можуть стати неприємним "сюрпризом": Кому та коли можуть підвищити суми в платіжках за світло

неділя, 28 квітень 2024, 6:28

Невчасне подання показань лічильника електроенергії може призвести до підвищенних рахунків за світло через розрахунок за середньодобовим обсягом споживання. Важливо подавати показання своєчасно: за два дні до закінчення поточного календарного місяця та...