Що буде з цінами на землю після скасування мораторію: Експерти озвучили прогноз (інфографіка)

Володимир Зеленський вже цього року планує скасувати мораторій на продаж землі. Ймовірно, її вартість зросте досить суттєво за найближчі 3-5 років. Про це в прямому ефірі 24 каналу розповів фінансовий аналітик Сергій Фурса, повідомляють Патріоти України.

"Як формується ціна на ринку київських чи львівських квартир? Попит і пропозиція – все. А оскільки пропозиція буде обмежена, ми кажемо про 5%, то попит – високий. Думаю, що вартість землі зросте досить суттєво за найближчі 3-5 років", – зазначив експерт.

Якщо зараз в нас на сірому ринку гектар коштує одну тисячу доларів – плюс-мінус, це залежить від регіону, від якості землі – то за 3-5 років ми можемо дійти до 5 тисяч доларів, – сказав аналітик.

Фурса підкреслив, що орієнтиром може бути Польща, де гектар коштує 10 тисяч доларів. Але за умови, що в Україні були б такі ж суди.

"Але якщо б в нас були польські суди, то так – я сказав би, що точно в нас буде польська ціна, бо земля в нас краще. Але верховенство права є досі проблемою", – пояснив аналітик.

Земля – це елемент бізнесу. І коли ви питаєте інвесторів, чому ви не приходите, вони кажуть: верховенство права, суди і силовики. Оце найбільші проблеми, які, власне, стримують іноземців від інвестування в Україну. І це стримує економічне зростання, – підсумував Фурса.

Що відомо про ринок землі в Україні

Наразі в Україні діє заборона на продаж та відчуження земель сільськогосподарського призначення. ВРУ продовжила мораторій на продаж до 1 січня 2020 року.

Внаслідок такої заборони власники земельних паїв не можуть вільно розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення. Єдиним способом передачі землі в користування іншим особам є договір оренди.

Мораторій припинить дію після прийняття закону про обіг земель сільськогосподарського призначення та запровадження відкритого ринку купівлі та продажу землі.


Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...