Що робити з пошкодженими купюрами і чому термінал часто не приймає гривні - пояснення НБУ

У житті трапляється багато випадків, коли готівка зазнає різноманітних пошкоджень. Проте такі гроші часто можна обміняти, передають Патріоти України.

Куди в такому разі звертатися громадянам, розповів Валерій Строчков, начальник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ.

Що робити з пошкодженими купюрами

"Ми зобов'язали наші уповноважені банки приймати у населення значно пошкоджені банкноти гривні. Відповідно до наших нормативних документів, вони мають їх передавати на дослідження до Національного банку. Крім уповноважених банків, громадяни можуть звертатися зі значно пошкодженими банкнотами гривні до підрозділів НБУ в обласних центрах (Київ, Львів, Одеса, Хмельницький, Харків, Дніпро). Для відшкодування важливо, щоб збереглося не менше 55% купюри", - розповів Строчков.

За його словами, НБУ під час ухвалення рішення про обмін спирається на "Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України".

"Це базова інструкція для обміну значно пошкоджених банкнот гривні. Інструктивний документ загалом вимагає від заявника надання довідки про пожежу або інший нещасний випадок. Але бувають ситуації, коли достатньо заяви людини, в якій вона самостійно описує обставини пошкодження грошей", - каже Строчков.

Найпоширеніші випадки ненавмисного псування грошей нині пов’язані з пожежею і водою. Експерти НБУ розділяють банкноти, які склеїлися або спеклися, і перераховують їх. Водночас у Нацбанку радять людям самостійно цього не робити, а принести пошкоджені гроші в такому вигляді, як їх знайшли.

"Тоді, наприклад, ми бачимо з точки зору характеристик пошкодження, що готівка була пошкоджена, коли зберігалася однією групою. В таких випадках зазвичай є шанс відшкодувати людині практично повну суму", - зауважив начальник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ.

Найбільша сума відшкодування, за словами Строчкова, - майже півтора мільйона гривень. Цей випадок стався до повномасштабної війни. Гроші перевозили в машині, яка потрапила в ДТП і загорілася.

"Готівку нам принесли в обгорілих коробках, в яких її витягли з авто. Банкноти постраждали не лише від вогню, а й від піни з вогнегасника. Ми розділяли купюри десь 15 робочих днів і зрештою обміняли ці гроші. А найменші компенсовані суми - одна та дві гривні", - розповів Строчков.

Що робити, якщо купюру не приймає термінал

Буває, що через термінал не проходить банкнота, яка вперше потрапляє в обіг одразу після емісії. Тобто можливі випадки, коли термінали не приймають абсолютно нові, гладенькі купюри без будь-яких недоліків.

Також можуть бути проблеми з грошима, які випадково випрали. Бо термінал, на відміну від людини, побачить люмінесценцію паперу. Справжня банкнота може мати також інші забруднення, надриви тощо, з якими термінал її не приймає.

Такі банкноти можна принести до банку - і касир має обміняти їх без проведення дослідження експертами НБУ. Бо є певні критерії, за якими банкноти в обов’язковому порядку вилучаються на дослідження, і ці випадки до них не належать.

Нагадаємо, в Україні продовжують фіксувати фальшиві купюри. Здебільшого вилучені з обігу підроблені банкноти національної валюти мали низьку якість та були розраховані на неуважність громадян і касових працівників закладів торгівлі.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...