Щоб не працювати собі у збиток: Яким підприємствам загрожує зупинка через подорожчання газу

При поточній ціні на газ для юридичних осіб багатьом підприємствам дешевше зупинитися, ніж працювати у збиток, інформують Патріоти України.

Своїми міркуваннями щодо можливості зупинки підприємств через «непідйомну» ціну на газ поділилися представники різних галузей виробництва. Перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів, заступник генерального директора холдингу «хлібні інвестиції» Олександр Тараненко наголошує, що хлібопекарська галузь не може зупинитися за будь-яких умов, адже це неминуче призведе до бунтів серед населення.

Зі свого боку голова наглядової ради групи компаній «Молочний альянс» Сергій Вовченко зазначає, що підприємствам, які виробляють молочні продукти, у поточних умовах дешевше зупинити виробництво, ніж платити за газ за актуальними тарифами. «Приклад одного з наших заводів: зупинка роботи на один місяць завдає холдингу 2,5 млн грн збитків. А продовження роботи за нинішньої ціни на природний газ та сировину завдає збитків 7,5 млн грн. Дешевше зупинитися», – вважає фахівець.

На думку першого заступника голови правління комбінату «Тепличний» Євгена Чернишенка, зупинка підприємств асоціації «теплиці України» на ринку плодоовочевої продукції навряд чи позначиться, адже левова частка овочів та фруктів в Україні – це імпорт. Проте якщо брати ситуацію у всіх галузях, то зупинки та страйки підприємств призведуть до хаосу.

Президент Спілки хіміків України, що об’єднує підприємства-виробники мінеральних добрив Олексій Голубов вважає, що якщо зараз повністю зупинити галузь до посівної аграрії отримають 25-30% необхідної кількості добрив (щорічне споживання складає близько 6 млн тонн). «Тоді можливо, буде поганий урожай. Щоб не зривати контракти та платити неустойку, зернотрейдери восени продаватимуть все, що є, і виникне загроза для продовольчої безпеки України», – вважає Голубов.

Джерело: Главком

Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

субота, 27 квітень 2024, 6:58

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не п...

На готівкові платежі введено ліміт: Стало відомо, яку суму дозволяють витрачати в ЄС

субота, 27 квітень 2024, 6:45

В ЄС посилюють боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Так, узгоджений у Європарламенті пакет законів передбачає, зокрема, загальноєвропейський ліміт 10 тис. євро на готівкові платежі. Інакше кажучи, у країнах ЄС обмежили готівкові пл...