Щоб не псували екстер'єр улюбленого "коня": У Німеччині розробили невидимі сонячні панелі для автомобілів

Фарбування знижує ККД панелі на 7%, але краса вимагає жертв, такий дах дасть середньому електромобілю додаткові 10% до дальності пробігу. Але це тільки початок.

Автовласники неохоче встановлюють на дахи своїх машин сонячні панелі, якщо вони псують їх зовнішній вигляд. Німецькі інженери розробили фотоелементи, які підійдуть електромобілю будь-якого кольору, зазначають Патріоти України.
Інтегрувати фотоелементи в корпус електромобілів - напрошується рішення. Toyota і Hyundai вже готові запропонувати покупцям автомобілі з сонячними дахами. Sono Motors пішла ще далі, вставивши сонячні елементи в двері і капот моделі Sion. Правда, новинка буде доступна тільки в чорному кольорі: почасти тому, що більшість воліє саме його, частково - тому що чорний допомагає зробити сонячні панелі непомітнішими.
Фахівці Інституту сонячної енергетики Фраунгофера винайшли новий метод виробництва сонячного даху для автомобілів - він може бути будь-якого кольору, якого тільки забажає виробник. Процес фарбування знижує ККД панелі на 7%, але краса вимагає жертв, вважають німецькі вчені. В результаті більш привабливий зовнішній вигляд автомобіля з панелями прискорить електрифікацію транспорту.
Один секрет нових сонячних панелей полягає в розташуванні фотоелементів внахлест, як черепиця на покрівлі. Вона утримується на місці спеціальним клеєм, який одночасно служить провідником електрики. Тому таким панелям дроти не потрібні.
Інший секрет - спеціальне кольорове покриття, яке вчені підгледіли у метелика морфо і яке робить сонячну панель практично невидимою.
Вихідна потужність нового продукту - близько 210 ват на кв. метр. Після випробувань системи в Північній Америці і Європі німецькі вчені підрахували, що такий дах дасть середньому електромобілю додаткові 10% до дальності пробігу.
А для того щоб збільшити користь від сонячних панелей, вчені Інституту пропонують викласти ними кузов тягача. Вони вже проводили такі експерименти і встановили, що кожна вантажівка, обладнана таким чином, може за рік виробити і використовувати до 7000 кВт * год електроенергії. Цього достатньо, щоб забезпечити фуру енергією на 7000 км.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...