Щоб не знецінювались вклади: НБУ запровадив нові заходи для підвищення депозитних ставок та стабільності валютного ринку

Національний банк України з 7 квітня 2023 року запровадив нові заходи для посилення стимулів залучення банками депозитів населення в гривні зниження ризиків для валютного ринку та міжнародних резервів, повідомляє прес-службу НБУ.

"Відповідні зміни дадуть змогу захистити заощадження громадян від інфляційного знецінення і забезпечать подальше зниження цінового тиску", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, НБУ знизив ставку за депозитними сертифікатами, в яких банки розміщують кошти в НБУ, з 23% до 20% річних.

Оновлений дизайн монетарної політики передбачає, що банки можуть розміщувати кошти під облікову ставку (25%), якщо вони залучені у населення на строк від трьох місяців.

"Можливість розміщувати частину своєї вільної ліквідності у тримісячних депозитних сертифікатах в залежності від динаміки портфеля строкових депозитів фізичних осіб спонукатиме банки активніше конкурувати за вкладників, у тому числі шляхом підвищення ставок", - йдеться в повідомлені.

Як зазначили в НБУ, частині банків буде вигідно активізувати роботу з вкладниками та посилити маркетингові зусилля, а також і далі підвищувати ставки за строковими депозитами у гривні. Ще частина банків буде змушена рухатися за ринком, щоб зберегти ліквідність та не втратити клієнтів, яких потім завжди складно та дорого повертати.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...