Щось пішло не так: Ракета-носій Firefly Alpha вибухнула під час запуску (відео)

3 вересня компанія українського підприємця Макса Полякова Firefly Aerospace вперше запустила ракету Alpha, яка повинна була доставити вантаж на орбіту. Майже одразу після старту зафіксували невідомі аномалії. Ракета вибухнула.

Ракета-носій стартувала о 4:59 за київським часом з другої спроби. Під час першої також була зафіксована невідома аномалія, через що запуск відклали.

Що відомо

Alpha запустили з бази Ванденберг космічних сил США в Каліфорнії. Для неї було виділено вікно з 4 до 8 ранку.

Альфа зазнала аномалії під час підйому на першому ступені, що призвело до втрати транспортного засобу.

Момент вибуху ракети:

Внаслідок аварії ніхто з працівників компанії не постраждав. Як написали у твітері Firefly Aerospace, перед тим, як почати зворотний відлік, майданчик запуску та навколишні території були очищені. На жаль, ракету, яка призначалась для виконання комерційних транспортних перевезень, було втрачено. Інцидент наразі вивчають.

Компанія також опублікувала офіційну заяву щодо ситуації.

Хоча ми не досягли всіх цілей нашої місії, ми досягли ряду з них: успішне запалювання першого ступеня, зліт з майданчика, перехід на надзвукову швидкість і отримали значний обсяг польотних даних.

Як пояснили у компанії, від моменту запуску до вибуху пройшло близько двох хвилин. Розслідування покликане визначити причини, щоб уникнути аналогічних ситуацій у майбутніх запусках.

"Зараз наші інженери переглядають тисячі ліній телеметрії наземних і льотних систем, щоб краще зрозуміти, що сталося", – йдеться у повідомленні.

Що відомо про ракету

  • Firefly Alpha ㅡ багаторазова двоступенева ракета надлегкого класу.
  • Вона здатна нести корисне навантаження до 1000 кілограмів.
  • Послуги компанії з доставки вантажів на орбіту є найдешевшими на ринку серед ракет цього класу.
  • Один запуск такої ракети обходиться у 15 мільйонів доларів.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...