"Шкіра невбитого ведмедя": Влада в Україні може ввімкнути друкарський верстат, - економіст

Ухвалені Верховною Радою зміни до бюджету - це "шкура невбитого ведмедя". У ситуації, коли від МВФ грошей ще не отримали. Про це заявив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський, передають Патріоти України.

"Прогноз, який заклали у бюджет, нереалістичний. Завищують валютний курс. Відповідно завищують доходи від митниці, яких не отримають. Закладену інфляцію у 8,7% також завищено. Зараз вона 2%.

Необґрунтовано роздувають видатки за загального дефіциту у 300 мільярдів, коли економіка починає падати. Заганяють її в боргову яму.

По тисячі гривень пенсіонерам – популізм. Замість того щоб підтримати тих, хто перебуває зараз у відпустках за власний рахунок. Досі немає рішення щодо "антиколомойського" закону. Співпраця з МВФ - під сумнівом. Грошей ще не отримали, а вже їх поділили. Парламент проголосував за "шкуру невбитого ведмедя".

Бюджетом можуть керувати в ручному режимі. Розподіляючи, кому давати, а кому ні. П'ять разів аукціон із продажу облігацій внутрішньої державної позики не відбувся. Тому можуть натиснути на Нацбанк, щоб він почав друкувати гроші", - говорить економіст.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...