Шольц і Трюдо погодили кроки щодо нівелювання газової залежності ЄС від Росії та подальшу допомогу Україні

Олаф Шольц та Джастін Трюдо під час спільного брифінгу в Монреалі

Під час візиту канцлера ФРН Олафа Шольца до Канади обговорюються питання подальшої допомоги Україні та зміцнення німецько-канадського економічного співробітництва, передають Патріоти України.

Німеччина і Канада під час візиту канцлера ФРН Олафа Шольца до Монреалю у понеділок, 22 серпня, домовилися про тіснішу співпрацю в енергетичному секторі та пообіцяли Україні подальшу допомогу в протистоянні військовому вторгненню Росії.

Про постачання сировини замість російської

Однією з головних цілей триденної поїздки, яку Шольц здійснює у супроводі віце-канцлера та міністра економіки ФРН Роберта Габека та великої делегації представників ділових кіл, є значне зміцнення економічних відносин з Канадою, досягнення домовленості між ФРН та Канадою про постачання в Німеччину енергоносіїв та сировини. Водночас основна увага приділяється тісній кооперації в галузі виробництва та транспортування зеленого водню. Крім того, обговорюється питання постачання з Канади до Німеччини скрапленого природного газу (СПГ), а також таких мінералів та металів, як нікель, кобальт, літій та графіт.

Щодо СПГ, то прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо пообіцяв, що питання про його експорт в ЄС через Атлантику буде вивчено. За його словами, однією з проблем, пов'язаних із постачанням СПГ, є недостатній рівень інвестицій в інфраструктуру. "Однак ми розглядаємо всі варіанти, щоб допомогти німцям та європейцям у короткостроковій перспективі, оскільки цієї зими вони зіткнуться з реальною проблемою", - заявив Трюдо на спільній із Шольцем прес-конференції в понеділок у Монреалі. Росія не повинна використовувати енергоносії як зброю, додав він.

Про підтримку України

Говорячи на брифінгу в Монреалі про допомогу Україні, Шольц наголосив, що повоєнне відновлення цієї країни є "важливим завданням, у якому світова спільнота має своєчасно визначити правильний курс". Він наголосив, що відновленням країни потрібно займатися вже зараз, під час війни. Крім того, за його словами, важливим завданням залишається забезпечення постачання зброї на схід України.

Канцлер ФРН також подякував Канаді за рішення зробити виняток із санкцій та повернути до Європи після обслуговування турбіну для Північного потоку. "Це було важливе рішення. Тому що воно оголило стратегію Путіна (президента Росії - Ред.), спрямовану на поділ союзників, на те, щоб вплинути на підтримку України". Росія не є надійним діловим партнером, продовжив канцлер, нагадавши, що Москва скоротила постачання газу по всій Європі, посилаючись на технічні причини. "От чому важливо, щоб ми не потрапили у пастку Путіна, трималися разом і були єдині", - зазначив Шольц.

З Монреалю Шольц і Хабек прямують до Торонто для участі у німецько-канадській конференції представників ділових кіл, а потім - до Ньюфаундленду для обговорення питання про постачання зеленого водню.

Російський губернатор попросив у Китаю завод електроніки в обмін... на продукти

четвер, 16 травень 2024, 23:16

Губернатор Свердловської області Євген Куйвашев запропонував губернатору китайської провінції Хейлунцзян Лян Хуейлін відкрити в Єкатеринбурзі завод з виробництва мікроелектроніки. Натомість глава регіону пообіцяв відправляти до Китаю харчову продукцію ...

Україна буде жити з дефіцитом електрики наступні два роки: Експерт дав невтішний прогноз

четвер, 16 травень 2024, 18:50

Навіть якщо усунути певні пошкодження генерації, то наступні два роки українці житимуть з дефіцитом електроенергії. Таку думку висловив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко під час брифінгу. Так, він заявив, що в Україні наявний ві...