Штраф до 8500 гривень за кожного співробітника! За що під час мобілізації доведеться заплатити роботодавцям

Українським роботодавцям загрожує штраф до 8500 гривень за порушення правил прийому нових працівників. В Україні триває загальна мобілізація, і роботодавці не мають права взяти нового працівника без військово-облікових документів, передають Патріоти України.

Які документи та в яких випадках мають вимагати роботодавці, розповів провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич.

Усі роботодавці, беручи на роботу нових людей, мають перевіряти у них військово-облікові документи. Йдеться, звісно, про чоловіків. Те саме стосується і прийому осіб чоловічої статі до навчальних закладів. При цьому кожен чоловік, який вступає до навчального закладу або влаштовується на роботу, має перебувати на військовому обліку.

У кожного з них має бути один із таких документів

  • посвідчення про приписку (приписне свідоцтво) – для призовників;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного – для військовозобов'язаних;
  • військовий квиток – для резервістів.

При прийомі на роботу роботодавець обов'язково повинен перевірити наявність цих документів, а також повідомити ТЦК, що військовозобов'язаного вязли на роботу. У разі, якщо буде виявлено, що на роботу влаштували людину без військово-облікових документів, роботодавцю доведеться сплатити штраф за кожного працівника, прийнятого з порушенням правил. "Розмір штрафу під час дії воєнного стану становить від 5100 грн до 8500 грн", - повідомив юрист.

При цьому з початку 2023 року військово-облікові документи громадян доступні у "Дії". Але наразі ця функція лише проходить доопрацювання і тестується. Тобто, повноцінно нею користуватися поки що неможливо.

"Ця функція ще в роботі. Військово-облікові документи з'являться у цьому додатку в майбутньому", - уточнив Антон Марини

Притиснути агресора: Bloomberg з'ясував, що увійде до нового пакета санкцій ЄС проти РФ

вівторок, 7 травень 2024, 17:37

Єврокомісія розробляє 14-й пакет санкцій проти Росії – до нього можуть увійти обмеження щодо російського аналога SWIFT, пропагандистських ЗМІ, СПГ, рідкоземельних металів та транспортних компаній. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на знайомі з с...

У Кремля проблеми: Експерт із міжнародної економіки дав прогноз, коли у Росії закінчаться гроші на війну

вівторок, 7 травень 2024, 14:49

Держава-агресор Росія вихваляється, що санкції нібито не впливають на економіку, однак вже використала близько половини коштів з Фонду національного добробуту, зокрема і для ведення війни. Втім гроші і в ньому можуть закінчитися вже у 2025 році, переда...