Швейцарські банкіри назвали рубль головним розчаруванням року

Аналітики швейцарського банку Credit Suisse назвали курс рубля головним розчаруванням року для російської економіки. У своєму дослідженні (є в розпорядженні «Лента.Ру») вони проаналізували наслідки пандемії коронавіруса для країни і світу в цілому, а також назвали найбільш привабливі в нинішніх умовах активи, повідомлюють Патріоти України.

Автори зазначають, що в 2020 році рубль був забезпечений необхідною підтримкою з двох джерел. Перший - валютна виручка експортерів, на яку на внутрішньому ринку купуються рублі. За даними Центробанку, за перші десять місяців року профіцит рахунку поточних операцій (на ньому відбиваються надходження і відтік валюти в якості плати за експортовані та імпортовані країною товари і послуги) склав 29,9 мільярда доларів. Це вдвічі менше результатів за січень-жовтень минулого року (60,5 мільярда доларів), проте, за оцінкою Credit Suisse, все одно достатньо, щоб створити попит на рублі.
Другим фактором послужили інтервенції з боку ЦБ. З кінця 2014 року вони формально не здійснюються, оскільки регулятор перейшов на плаваючий валютний курс. Проте, він залишає за собою право втручатися в ринкову ситуацію і купувати (або продавати) рублі в разі надмірного ослаблення (посилення) курсу національної валюти.
Крім того, приховані інтервенції (не називають так офіційно, проте відповідні їм за всіма ознаками) проводяться в рамках бюджетного правила. ЦБ в якості агента уряду купує валюту на надлишки нафтогазових доходів і перераховує її до Фонду національного добробуту (ФНБ). У разі падіння ціни на нафту нижче базової позначки (у 2020 році - 42,4 долара за барель Urals) кошти фонду продаються за рублі для поповнення бюджету. Нарешті, в нинішньому році регулятор додатково скуповував рублі, позбавляючись від валюти, вирученої за підсумками операції з продажу урядом контрольного пакета Сбербанку.

Це варто знати! Названо прилади, які "їдять" найбільше електроенергії

понеділок, 29 квітень 2024, 7:37

В експертному середовищі прогнозують, що влітку українці можуть зіткнутися з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Очікується, що відключення можуть відбуватися у другій половині липня та в серпні. У зв'язку з цим енергетики закликают...

Пенсії з 1 травня перерахують автоматично: Ось кого торкнеться підвищення

понеділок, 29 квітень 2024, 6:50

Пенсії в Україні перерахують із 1 травня. Йдеться про тих, хто досяг віку від 70 років і при цьому розмір їхньої виплати не сягає 10 340,35 грн. Такий перерахунок відбудеться автоматично, передають Патріоти України. Щоб отримати доплати, потрібно відпо...