Скандал набирає обертів: Українцям розповіли, чи буде дефіцит пального через скандал із "Лукойлом"

Україна ввела санкції проти російської компанії "Лукойл", заборонивши транзит її нафти по своїй території до Угорщини та Словаччини, що викликало обурення влад цих країн та погрози обмежити імпорт пального до самої України. Втім, за словами експертів, паливна криза країні не загрожує, передають Патріоти України.

Про це розповів директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. Він пояснив:

  • на піку з цього напряму Україна отримує до 10% пального;
  • логістичні потужності дозволяють додатково привезти щонайменше на 50% більше.

Крім того, зазначив експерт, Україна – гарний клієнт для компанії MOL, якій належать НПЗ в Угорщині та Словаччині. І втрата такого клієнта стане для тієї "пострілом самим собі в ногу".

"Вони це розуміють судячи з того, що розмови про можливе припинення постачання нам електрики з Угорщини припинилися. Бо це їхні чималі гроші. А коли російська нафта надходити туди припинить (ці виключення з санкцій не назавжди), то такий клієнт їм буде потрібен ще більше", – пояснили він.

Україна готова до консультацій з Угорщиною та Словаччиною через скандал із "Лукойлом"

Водночас, речник Міністерства закордонних справ (МЗС) України Георгій Тихий раніше повідомив, що Україна готова взяти участь у консультаціях щодо вирішення конфлікту з Угорщиною та Словаччиною навколо заборони на транзит російської нафти компанії "Лукойл". Головна умова – такі консультації мають бути скликані на загальноєвропейському рівні.

"Ми підтверджуємо готовність приєднатися до консультацій у рамках механізму раннього попередження відповідно до Угоди про асоціацію України з ЄС, якщо Єврокомісія таке рішення про застосування цього додатку ухвалить", – сказав він.

Заява Тихого пролунала після того, як у Словаччині високопоставлені політики почали загрожувати Україні через рішення припинити транзит "Лукойлу". Домогтися відновлення постачання російської нафти вони намагаються погрозами припинити постачання в Україну зі Словаччини електроенергії та автогазу.

Представник українського МЗС також уточнив: "Ми знаходимося в постійному контакті зі словацькою стороною. І на рівні прем'єра, і на інших рівнях міністерств і відомств, і вивчаємо пропозиції, що надходять".

Скандал із нафтою "Лукойлу" в ЄС: що передувало

У другій половині липня Угорщина та Словаччина заявили про припинення постачання нафти від російської компанії "Лукойл" через Україну. Причиною стало внесення Україною компанії до списку санкцій.

Угорщина та Словаччина через це звинуватили Україну у порушенні Угоди про асоціацію в ЄС. Такожвони звернулися до Єврокомісії з вимогою розпочати консультації щодо торговельної частини цієї угоди з Україною.

Водночас Єврокомісія ще не погодилася на такі консультації. Комісар ЄС з торгівлі Валдіс Домбровскіс, зокрема, заявив, що знадобиться "більше часу" для оцінки правової ситуації. "Лукойл" – одна з кількох російських компаній, що поставляють нафту південною гілкою трубопроводу "Дружба" в Україну. Угорщина досі отримувала 70% імпортної нафти з Росії, і 50% - саме від "Лукойлу".

В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

середа, 7 серпень 2024, 11:22

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не в...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...