Скільки потрібно буде платити за світло в опалювальний сезон: Міністр розповів, чого очікувати українцям

Поточний тариф на електроенергію в Україні не планують міняти щонайменше до закінчення опалювального сезону. Таким чином, принаймні до березня 2024 року українці платитимуть за кожну кВт*год 2,64 грн за будь-якого споживання. Про це в ефірі телемарафону повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передають Патріоти України.

"Ми поки що не плануємо чергове збільшення тарифу. Ми дуже сподіваємося, що з цим тарифом пройдемо весь опалювальний сезон", – сказав він.

Водночас міністр підкреслив: навіть цей – вже підвищений – тариф не вирішує всіх накопичених питань. Річ у тім, що нові розцінки:

  • все одно пільгові, адже "ринкова ціна чи реальна ціна як мінімум у двічі більша";
  • "держава дотує цей тариф і дотуватиме".

Втім, визнав міністр, підвищення тарифу на електроенергію для населення було вимушеним. "Ми виходили з того, що всі розрахунки показували, що система ми не зможемо відновитися максимально до наступної зими і провести наймасштабнішу ремонтну кампанію і підтримати генерацію", – пояснив він.

Як заощадити на електриці

Втім, попри зростання тарифу, зайвих витрат при споживанні світла можна уникнути. Зокрема, допомогою двозонного та тризонного тарифів. Так:

  • двотарифний лічильник працює за принципом "день – ніч", тобто електроенергія вдень дорожча, а вночі дешевша.

Для прикладу візьмемо сім'ю із трьох осіб, які живуть у квартирі з електроплитою та бойлером та споживають 300 кВт-год електроенергії на місяць. Якщо у них немає двотарифного лічильника, весь цей обсяг оплачується за денним тарифом (2,64 грн) – на 792 грн.

Якщо половина споживаної електроенергії витрачатиметься вночі (наприклад, тільки в цей час включатиметься бойлер, пральна та посудомийна машини, хлібопічка та інші енерговитратні прилади), то 200 кВт будуть оплачуватись за нічним тарифом (1,32 грн). За споживання з 23:00 до 7:00 до цього часу доведеться заплатити 264 грн, і стільки ж за денне. Тобто у сумі – 528 грн.

Таким чином, лише за один місяць можна заощадити понад 260 грн. Окупність двозонного лічильника ціною 3000 грн за такого споживання складе близько року, після чого почнеться чиста економія. Також важливо враховувати, що тарифи можуть знову підвищити, тоді термін окупності скоротиться.

Таким чином, лише за один місяць можна заощадити понад 260 грн.

  • Трьохтарифний дозволяє платити менше не в піковий час споживання, але більше – в піковий.

Зокрема, з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00 ціна струму множиться на 1,5. З 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00 діє стандартний тариф. З 23:00 до 7:00 тариф множиться на 0,4.

Тритарифний облік найкраще підійде тим, хто живе не у стандартному графіку дня. Тобто практично не користується електроприладами в традиційний піковий години перед роботою і після неї.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...