Скоро перейдуть на бартер? РФ почала використовувати золото для оплати товарів із Китаю через проблеми з банківськими переказами

Проблеми з банківськими переказами між РФ і КНР погіршилися до такої міри, що для оплати китайських товарів росіяни вимушені використовувати золото. Про це з посиланням на обізнані джерела повідомляє агентство Reuters, передають Патріоти України.

Проблеми з транзакціями у Москви виникли після того, як у червні Мінфін США пригрозив китайським банкам вторинними санкціями за фінансові операції з РФ, а кредитні організації посилили перевірку таких переказів.

І ось, щоб подолати цю проблему росіяни й вирішили реалізувати схему із золотом, яке необхідно спочатку доставити в Гонконг, потім продати, а вже виручені від цього кошти покласти на рахунок у місцевому банку. Також зазначається, що за проведення двосторонніх платежів узялися фінустанови, які не мають глобального бізнесу і, відповідно, вторинних санкцій не побоюються.

Водночас у таких банків «застарілі IT-системи і недостатньо кваліфікований персонал», у зв’язку з чим РФ доводиться наймати спеціальних кур'єрів, щоб переправляти документи про перекази через держкордон заради фізичної печатки і підпису китайських банкірів.

Крім того, деякі російські компанії для проведення платежів і обходу перевірок з боку фінансових установ КНР використовують ланцюжки посередників у третіх країнах, унаслідок чого витрати на обробку транзакцій зросли з практично нуля до 6% від усієї суми витрат. «Поки питання з платежами не будуть вирішені на державному рівні, очікувати динамічного припливу інвестицій з Китаю не доводиться», — зазначив керівник Інституту Китаю РАН Кирило Бабаєв.

За його словами, найбільших ризиків через ситуацію, що склалася, зазнає промисловий сектор РФ, оскільки КНР там стала провідним постачальником. Зі свого боку російські офіційні особи вдають, ніби все добре. «За таких обсягів і в такій недружній обстановці неможливо уникнути деяких проблемних ситуацій. Однак по-справжньому партнерський дух наших відносин дає нам змогу конструктивно обговорювати і вирішувати поточні питання», — заявив спікер кремлівського режиму Дмитро Пєсков.

Розмитнення авто в Україні: Чи існують пільги і що треба знати

середа, 4 вересень 2024, 18:56

Українці можуть купити авто за кордоном, але для цього потрібно його розмитнити. Нині пільг на цей процес майже немає, передають Патріоти України. Для українців відмінили пільгу на розмитнення авто і тепер цей процес знову платний. Проте авто для війсь...

В Україні посилять пенсійні правила: Ось хто більше не зможе вчасно отримувати виплату

середа, 4 вересень 2024, 18:43

В Україні пенсійні правила посилять з 1 січня 2025-го. Це відбудеться в межах змін, що було ухвалено ще в 2017-му. В результаті ще більше українців не зможе вийти вчасно на пенсію (тобто в 60 років), передають Патріоти України. Як йдеться в матеріалі O...