Скраплений газ дорожчає рекордними темпами, а бензин дешевшає: До чого готуватися водіям

АЗС

Ситуація на вітчизняних заправках продовжує дивувати водіїв. Скраплений газ, який вважається найбільш доступним видом пального, знову істотно подорожчав. При цьому вартість бензину на деяких заправках, навпаки, пішла вниз. Так з чим же це пов'язано?

У четвер, 22 липня, Міністерство економіки України, яке займається державним регулюванням ринку нафтопродуктів, оприлюднило нову середню вартість бензинів у розмірі 26,64 грн за літр і дизпального — 22,25 грн за літр. Саме з цих показників вираховується максимальна ціна реалізації пального на АЗС на останню декаду липня. Зокрема, з урахуванням максимальних націнок, установлених державою, вартість бензину на АЗС не може перевищувати 31,64 грн за літр, а дизельного пального — 29,25 грн за літр.

Тому у п'ятницю, 23 липня, деякі АЗС, що в основному належать до преміального сегмента, трохи знизили ціни на своє пальне. Наприклад, в мережах ОККО та WOG літр бензину А-95 подешевшав на 23 копійки, до 31,64 грн, а літр дизельного пального — на 35 копійок, до 29,25 грн. Таким чином, за станом на 23 липня середня вартість бензину А-95 становить 30,20 грн за літр, дизпального — 28,39 грн, скрапленого газу — 16,66 грн.

Варто зазначити, що тільки за два дні, з 21 липня, середня ціна літра скрапленого газу зросла на 36 копійок, а за тиждень, з 16 липня, — на 94 копійки. Головною причиною зростання вартості скрапленого газу експерти, як і раніше, називають подорожчання цього пального у великих партіях, як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, за даними Консалтингової компанії «А-95», за тиждень гуртові ціни на скраплений газ в нашій країні зросли на 1 870 грн, до 28 210 грн за тонну.

Експерти відзначають, що через ріст ціни використання скрапленого газу поступово стає економічно невигідним. У всякому разі при нинішньому співвідношенні цін на бензин і газ установка газобалонного обладнання на автомобілі вже нерентабельна, оскільки термін його окупності істотно збільшується.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...