Скрепам знову буде не до сміху? Переговори ОПЕК + провалилися

Угода ОПЕК + про скорочення видобутку нафти завершилася в кінці березня. Продовжити її не вдалося через розбіжності Росії і Саудівської Аравії.

Переговори країни ОПЕК + про скорочення видобутку нафти, які пройдуть 9 квітня в форматі вебінару, можуть виявитися безрезультатними, так як члени ОПЕК досі не домовилися між собою про умови угоди. Про це заявив міністр нафти Ірану Біжан Намдара Зангане в листі голові конференції ОПЕК, міністру нафти Алжиру Мухаммеду Аркабу. Копія листа є в розпорядженні ТАСС, його справжність підтвердили в секретаріаті ОПЕК, передають Патріоти України.

У понеділок секретаріат ОПЕК розіслав країнам угоди ОПЕК + сценарії розвитку ринку на найближчі місяці без вказівки конкретики, на скільки країни можуть скоротити видобуток для стабілізації ринку. Зангане в зверненні до Аркабу вказує на неприпустимість такої неясної риторики напередодні важливих переговорів.
«Організація вебінару ОПЕК + за відсутності будь-яких чітких і узгоджених домовленостей дає ринку сигнал про майбутній провал ще до початку наради, що може тільки погіршити ситуацію з цінами. Тому Іран виступає проти організації зустрічі без прояснення ряду питань», - йдеться в листі Зангане. Він також висловлює невдоволення тим, що зустріч була організована з ініціативи «деяких членів ОПЕК, в результаті дії яких ринок і прийшов до такого стану».
Міністерська зустрічі не буде плідною без розуміння того, якого результату учасники хочуть досягти і як зустріч сприятиме його досягненню, а також якою буде реакція ринку на підсумки зустрічі, попереджає іранський міністр. За словами Зангане, напередодні зустрічі учасникам ОПЕК досі неясно, який обсяг скорочення пропонується розглянути, і на який термін, який обсяг скорочення на себе можуть взяти США і Канада, від якого рівня пропонується скорочувати видобуток, а також як передбачається розподілити індивідуальні квоти між країнами ОПЕК і країнами, що не входять в картель. Згідно з практикою ОПЕК, всі ці питання члени організації спочатку повинні обговорити між собою, а вже потім з учасниками, що не входять в ОПЕК, нагадує міністр.
Угода ОПЕК + про скорочення видобутку нафти завершилася в кінці березня. Продовжити її не вдалося через розбіжності Росії і Саудівської Аравії, які не змогли домовитися про умови продовження угоди. Після цього країни ОПЕК почали нарощувати видобуток нафти. При цьому світовий попит на нафту різко впав через пандемію коронавіруса, в результаті нафта вперше за 20 років подешевшала до 22 доларів за барель.

Після цього країни ОПЕК + вирішили провести позачергову зустріч, на якій планується обговорити скорочення видобутку нафти. Спочатку повідомлялося, що вона повинна пройти 6 квітня, але потім її перенесли на 9 квітня. А 10 квітня має відбутися екстрена зустріч міністрів енергетики країн G20.

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...