Скрепи позеленіють від заздрощів: У США запустять новий Space Shuttle (фото)

Космоплан здатний доставляти на МКС до 5,5 тонни вантажів, а також зможе повертати на Землю близько 1,8 тонни вантажів.

Космоплан Dream Chaser всередині головного обтічника ракети Vulcan.

Американська компанія Sierra Nevada Corporation оголосила, що буде запускати вантажний космоплан Dream Chaser на ракеті Vulcan, передають Патріоти України із посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Як космоплан, так і ракета поки знаходяться в розробці і повинні здійснити перші польоти в 2021 році. В рамках контракту з NASA Dream Chaser повинен зробити шість польотів на МКС в період з 2021 по 2024 рік.

Dream Chaser - це космічний корабель, виконаний за схемою космоплана, що має на увазі, що при поверненні на Землю він не приземляється на парашутах, а планує і здійснює посадку на злітно-посадкову смугу подібно літаку. Спочатку його створювали як пілотований апарат для доставки астронавтів на МКС, однак Sierra Nevada Corporation вибула з конкурсу Commercial Crew Program і в підсумку контракти дісталися тільки SpaceX і Boeing. Разом з цим, компанія отримала контракт на доставку на МКС вантажів за програмою CRS-2.

Космоплан здатний доставляти на МКС до 5,5 тонни вантажів, а також зможе повертати на Землю близько 1,8 тонни вантажів. Завдяки посадці на злітно-посадкову смугу, а не в морі, вантажі можна буде витягати з апарату практично відразу після повернення з космосу, що може бути важливим для деяких експериментів, особливо біологічних. Dream Chaser складається з двох частин: самого космоплана і зістикованого з ним службово-вантажного модуля, встановленого в кормовій частині. Крила космоплана можна складати, що дозволяє запускати його всередині головного обтічника ракет, а не збоку, як це відбувалося з «Спейс шатлом» і «Бураном».

Спочатку Sierra Nevada Corporation заявляла, що Dream Chaser можна буде запускати на Atlas V, Delta IV Heavy і Falcon Heavy, проте тепер вона зробила вибір на користь Vulcan. Цю ракету розробляє ULA, яка зараз експлуатує ракети Atlas V і Delta IV. Vulcan буде складатися з двох основних ступенів, а також матиме можливість використовувати до шести твердопаливних бічних прискорювачів для запуску важкого корисного навантаження. Сама вантажопідйомна конфігурація ракети зможе виводити на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 34,9 тонн.
Космоплан Dream Chaser и службово-вантажний модуль.
Варто зазначити, що Vulcan поки знаходиться на етапі розробки і створення першого льотного зразка. Перший політ ракети повинен відбутися в 2021 році. Dream Chaser вже давно знаходиться в стадії випробувань. У 2013 розробники почали випробування апарату вільним польотом, однак перший з них закінчився аварією. В кінці 2017 року відбулася перша успішна посадка космоплана. Перший повноцінний політ Dream Chaser на орбіту повинен відбутися в 2021 році.
У заяві про вибір Vulcan як ракети-носія Dream Chaser компанія зазначила, що він як і раніше містить системи життєзабезпечення і технічно готовий до перевезення астронавтів. SpaceX і Boeing, що виграли контракти на запуск астронавтів NASA, вже активно готуються до перших пілотованих місій, які, ймовірно, відбудуться в першій половині 2020 року. SpaceX вже успішно запустила і повернула апарат Crew Dragon в рамках безпілотної місії до МКС, а Boeing планує відправити CST-100 Starliner на станцію в безпілотному режимі в вересні 2019 року.

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...