Скрепи позеленіють від заздрощів: Влада Роттердама запустить виробництво енергії з черствого хліба

Пілотний проект BroodNodig запустили 3 роки тому, це була приватна ініціатива, що отримала підтримку мерії.

У Роттердамі (Нідерланди) тепер буде постійно працювати виробництво електроенергії з черствого хліба. По всьому місту встановили 130 контейнерів для збору черствого хліба, який потім переробляється для отримання біогазу, передають Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

Пілотний проект BroodNodig запустили 3 роки тому, це була приватна ініціатива, що отримала підтримку мерії. За цей час організатори зібрали 125 тисяч кілограмів хліба - цього достатньо, щоб цілий рік постачати біогаз у 50 квартир. А якщо цю ж кількість хліба використовувати для виробництва електроенергії, можна тримати увімкненими 2 тисячі лампочок цілий рік.
Роттердам - не перше місто в Нідерландах, де випробували отримання енергії з хліба. У минулому році такі ж контейнери для збору черствого хліба встановили в Амстердамі. За статистикою Нідерландського центру вивчення харчування Voedingscentrum, на кожного жителя Нідерландів в рік припадає 41 кілограм викинутої їжі, з них 22% - це хліб і випічка.
Крім такого альтернативного використання хліба, фахівці центру закликають розвивати проекти, які знижують кількість викинутого хліба, в тому числі магазинами і ресторанами. Такі проекти в Європі вже існують: наприклад, в Румунії магазини і ресторани зобов'язані віддавати їжу на благодійність за 3 дні до закінчення терміну придатності, а в Фінляндії вже 3 роки існує мобільний додаток, який допомагає продавцям збувати продукти з терміном придатності за зниженою ціною.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...