Скрепи позеленіють від заздрощів: У США розробили нове безпечне ядерне паливо

За твердженням розробників ANEEL, кількість радіоактивних відходів при переході на нього скоротиться на 80%.

Національна лабораторія штату Айдахо при Міністерстві енергетики США спільно з техаським університетом A & M і компанією Clean Core Thorium Energy почали роботу по впровадженню на АЕС нового виду палива. Воно отримало назву ANEEL (Advanced Nuclear Energy for Enriched Life) і відрізняється тим, що майже цілком складається з безпечного торію, а не урану. Технологія запатентована, всі деталі засекречені, але американці обіцяють налагодити співпрацю з усіма зацікавленими сторонами, повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

Так як торій - слаборадиоактивний метал, сам по собі він не буде розпадатися, тому для запуску ланцюгової реакції обов'язково потрібно додати до нього трохи урану. Але його потрібно порівняно мало щодо загального обсягу палива - де-факто в ньому буде вигоряти саме торій. У нього вище температура плавлення, але нижче робоча температура в порівнянні з ураном. Значить, паливо зможе горіти довше без ризику розплавлення активної зони.

За твердженням розробників ANEEL, кількість радіоактивних відходів при переході на нього скоротиться на 80%. Так, потрібно переробити сам реактор і супутні вузли, чим зараз зайняті інженери Clean Core Thorium Energy. Але таким реактором простіше управляти, він безпечніше і надійніше уранового. У компанії обіцяють створити перший реактор для ANEEL вже до 2024 року.
Однак головна особливість нового палива знаходиться не в технічній, а в економічній площині. Американські енергетики роблять ставку на Індію, у якої немає свого урану, зате в монацитових пісках зосереджено майже 300 тис. тонн торію - 32% світового запасу. Індуси вже багато років зі змінним успіхом експериментують з торієвими реакторами, і американці сподіваються, що зможуть зробити їм пропозицію, від якої ті не зможуть відмовитися.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...