Скрепи, тремтіть: У "Нафтогазі" анонсували новий арбітраж проти "Газпрому"

В України є час повністю впровадити європейські правила, не порушивши, при цьому, юридичну позицію в новому арбітражі.

"Нафтогаз" нагадав Росії про п'ять мільярдів кубометрів газу в рік, які "Газпром" повинен поставити Україні за ціною німецького ринку. Про це заявив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко, коментуючи заяви глави Газпрому Олексія Міллера, передають Патріоти України.

"Газпром не виконує ці свої контрактні зобов'язання і не поставляє газ в Україну, навіть коли ми робили передоплату цих поставок. Зате пан Міллер розповідає про готовність вести переговори про якісь нові постачання за ціною, нижчою від ціни в Німеччині", - написав Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

Що стосується варіанту зі свопом, який Міллер назвав несерйозним, Вітренко сказав, що це був запасний план на випадок, якщо Газпром відмовиться від укладання договору на бронювання потужностей для транзиту. Українська сторона пропонувала його навесні минулого року на переговорах з прем'єром РФ Дмитром Медведєвим, на яких був і Міллер.

"І цьому є письмові підтвердження. Це все буде використано в новому арбітражі проти Газпрому. Так що на місці Газпрому я б ставився до цього серйозно", - підкреслив Вітренко.

Що стосується слів Міллера про те, що Україна не встигне укласти з Росією контракт на транзит за європейськими правилами, топ-менеджер Нафтогазу заявив, що Газпром ніколи на це не погоджувався. При цьому Вітренко зазначив, що в України є час повністю впровадити європейські правила, не порушивши, при цьому, юридичну позицію в новому арбітражі.

"Можливо, пан Міллер мав на увазі, що нам будуть продовжувати не давати впровадити європейські правила. Такий ризик, дійсно, є. Але є надія, що новий парламент і новий уряд зробить все необхідне, щоб не дати Газпрому і Путіну таким чином виправдати в очах європейців завершення будівництва Північного потоку-2 і припинення транзиту через Україну", - написав він.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...