Скрепи згадають свій улюблений СРСР: Росії загрожує масштабний дефіцит і зростання цін

Дефіцитом може стати риба, молочна продукція, імпортний алкоголь, дитяче харчування і навіть парфуми.

У Росії 2019-й може запам'ятатися не лише підвищенням ПДВ, пенсійного віку та подорожчанням комуналки, але і дефіцитом на цілу низку продуктів і товарів. Річ у тім, що влада РФ вже цього року ухвалила рішення ввести ряд обмежень і додаткових правил. В результаті асоціації виробників одна за одною почали виступати із заявами: у дефіциті може опинитися риба, молочна продукція, імпортний алкоголь, дитяче харчування і навіть парфуми. Патріоти України пропонують вам дізнатися, чому Росії загрожує дефіцит у 2019-му.

Рітейлери б'ють на сполох: на росіян чекає дефіцит

Кілька тижнів тому міністр сільського господарства Росії потішив виробників молока. Незабаром їм доведеться сертифікувати готову продукцію у системі Меркурій (електронна система, що допомагає відслідковувати вантажі). Нібито це врятує росіян від фальсифікату.

З одного боку ідея, здавалося б, правильна, але з іншого ; призведе до перебоїв у поставках молочки. Асоціація підприємств роздрібної торгівлі Росії (до неї входять найбільші мережі супермаркетів) заявила, що влітку очікуються перебої і в певний момент з прилавків можуть зникнути молоко, сметана, масло і сир.

Крім самої реєстрації у Меркурії доведеться збирати велику кількість супровідних документів. Без них доставити продукти не вийде, тому частина товару очікуватиме оформлення.

У відкритому листі Мінекономіки представники Асоціації заявили: Меркурій добре працює в ланцюжку ферма-цех. А якщо врахувати переробку і продаж, система виявиться занадто дорогою. Мовляв, витрати зростуть на 25-30%, а разом з тим збільшиться і вартість продукції.

Але і на цьому проблеми не закінчуються. З 1 вересня така сама проблема може виникнути і з рибною продукцією. Російська Асоціація виробничих і торговельних підприємств рибного ринку заявила про те, що новий технічний регламент дозволить конфіскувати продукцію. Так, уражену паразитами рибу заборонять продавати. Але проблема в тому, що непатрана або жива риба найчастіше вражена паразитами.

Паразити можуть бути і у внутрішніх органах, а також у м'язах риби, витягти з яких мікроорганізми неможливо, - заявив віце-президент Асоціації Олександр Фомін.

Також російські чиновники потішили й імпортерів алкогольних напоїв. Як повідомив Коммерсант, облік алкоголю відбуватиметься помарочно (не на партію, а на кожну пляшку). Друк нових марок почався пізніше, ніж набуло чинності нове правило.

Окремі компанії вже заявляють про вимушене скорочення обсягів поставок алкоголю до 30 відсотків. При цьому, за словами інсайдерів індустрії, зазначає видання, дефіцит зарубіжного спиртного в магазинах може почати відчуватися лише з березня 2019-го.

Крім прямих фінансових втрат, ситуація серйозно ускладнює саму діяльність компаній: порушення циклічності поставок тягне за собою невиконання контрактів з мережами, ускладнює відносини з постачальниками, а також у майбутньому, коли марка почне видаватися, може призвести до перезатарювання складів, - розповів представник однієї з компаній-імпортерів алкоголю.

Свої побоювання висловила і Російська парфюмерно-косметична організація. До 1 грудня вони також зобов'язані запустити маркування, а для цього заводам доведеться витратити близько 30 млн на купівлю устаткування. Замикає список дефіцитних продуктів дитяче харчування. Для нього також посилили заходи ветеринарного контролю за ввезенням товарів в країну. Нові вимоги почнуть діяти з 11 квітня. Це, як заявив цілий ряд виробників, в перший час призведе до дефіциту харчування.

Реальні доходи падають, а ціни ростуть

Витрати виробників зростуть не лише у зв'язку з введенням додаткового контролю і вимог до маркування. Крім цих заходів, на росіян також чекає подорожчання у зв'язку з підвищенням ставки ПДВ з 18 до 20%. А цей податок закладений у кінцевій вартості більшості товарів.

У Рахунковій палаті і без того б'ють на сполох: реальні доходи росіян знижувалися, а за минулий рік якщо і виросли, то на десяті частки відсотка. Офіційний прогноз щодо рівня інфляції склав 2,7%, а реальний рівень досяг 4,2%. При цьому ВВП замість запланованих 1,6% зріс лише на 1,5%.

Проблеми також визнали і в профільному міністерстві. Як заявили у Мінекономрозвитку РФ, через санкції, заборони валютних операцій для держбанків і зростання цін на нафту інфляція перевищить офіційний прогноз у 3,4%, а вартість долара може скласти 70 руб./$.

За словами аналітика "Алор Брокер" Олексія Антонова, у 2019 році підвищення ПДВ до 20% розжене інфляцію щонайменше на 2 додаткових відсотка, а може і більше. Крім економічних проблем, на жителів країни-агресора чекає ще й дефіцит на базові продукти харчування.

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...