Сльози скреп: Польща готує потужний удар по поставках російського газу в Європу

Минулий рік «Газпром» закінчив з негативним грошовим потоком в розмірі 190 млрд рублів - настільки витрати на капітальні будівництва перевищили надходження від операційної діяльності.

Проблеми на європейському газовому ринку, де впали попит і ціни, а надлишок газу в сховищах досяг історичного рекорду, продовжують сипатися на «Газпром», як з рогу достатку. Слідом за провалом проекту Nord Stream 2, який потрапив під санкції США і не отримав регуляторних пільг від Федерального мережевого агентства Німеччини, під ударом опинився ключовий діючий трубопровід для експорту газу в ЄС, повідомляють Патріоти України.

17 травня закінчується контракт на транзит російського газу через територію Польщі по трубі «Ямал-Європа», яка щорічно качає 33 млрд кубометрів, або майже п'яту частину всіх поставок до Євросоюзу. Транзитну угоду було укладено в 1990-х, коли «Газпром» і польська PGNiG створили спільне підприємство EuRoPol GAZ, де кожній компанії належить 48%. Це означає, що витрати «Газпрому» на транзит через Польщу зростуть, говорить аналітик BloombergNEF в Лондоні Анна Борисова.
«Аукціони на потужності, які регулюються правилами ЄС, замінять довгострокову угоду про транзит», - пояснює вона.
З травня в Польщі набув чинності новий Мережевий кодекс, в який вже закладено підвищення тарифу на прокачування. Основною метою нових правил є підвищення доходів від транзиту, пояснював Gaz System раніше.
Минулого тижня компанія продала лише 80% потужностей газопроводу «Ямал-Європа» на третій квартал. Аукціони на травень і червень досі не відбулися. Gaz System обіцяє провести їх пізніше в цьому місяці.
Польща використовує близько 18 млрд кубометрів газу на рік, з яких 10 млрд - закуповує у Росії за довгостроковим контрактом. Він закінчується в 2022 році і продовжувати його Варшава не планує. На заміну російському газу прийде норвезький, а також імпорт СПГ. На даний момент Польща будує труби-коннектори зі Словаччиною, Литвою та Данією в рамках проекту Baltic Pipe.
Підвищення плати за транзит вдарить по бюджету «Газпрому», який вже тріщить по швах через різке падіння цін на газ. У квітні на спот-ринку газові котирування в Європі опускалися до 60 доларів за тисячу кубометрів. Це нижче, ніж наприклад, в Ленінградській області (63 долари) або Південному федеральному окрузі Росії (67 доларів), зазначають експерти Центру енергетики «Сколково». Фізичні обсяги експорту при цьому впали на 20%.
Минулий рік «Газпром» закінчив з негативним грошовим потоком в розмірі 190 млрд рублів - настільки витрати на капітальні будівництва перевищили надходження від операційної діяльності. В цьому році діра в бюджеті компанії може збільшитися в рази. Щоб звести кінці з кінцями, «Газпрому» доведеться зайняти близько 10 млрд доларів, прогнозує Fitch.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...