"Слуга народу" задумала позбавити українців пенсій? Що стоїть за проектом податкової реформи Милованова

Гроші на соцвиплати і пенсії економіст-теоретик пропонує отримувати від збільшення податків на активи – нерухомість тощо, і залишити ПДВ.
Тимофій Милованов. Фото: Ліга.net.

Міністр економічного розвитку Тимофій Милованов запропонував скасувати в Україні один із податків – єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Наслідком ухвалення такого рішення може стати знищення всієї пенсійної системи в країні, через що припиняться соціальні виплати та видача пенсій. Таким чином під ударом перебувають не тільки пенсіонери, а і їхні діти та онуки, на чий бюджет випаде ще одна видаткова стаття утримання непрацездатних батьків. Чому скасування ЄСВ є поганою ідеєю Патріоти України пропонують вам розібратися більш детально.

Головне:

  • Міністр економіки пропонує скасувати ЄСВ і збільшити податки на землю і нерухомість.
  • Єдиний соціальний внесок є головним джерелом наповнення Пенсійного фонду.
  • Скасування ЄСВ фактично знищить пенсійну систему в Україні.
  • ЄСВ діє в усіх розвинених країнах світу. Через припинення соцвиплат, Україна стане в одному ряду з такими країнами, як Афганістан, Нігерія та Ірак.

Що таке ЄСВ?

Це консолідований (зведений) страховий внесок. Його збір здійснюється у системі загальнообов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі. ЄСВ об'єднує в собі окремі відрахування до Пенсійного фонду, фонду страхування з безробіття, від нещасних випадків на виробництві та тимчасову втрату працездатності, які у 2011 році об'єдналися в один внесок.

Платниками єдиного соціального внеску є всі підприємства, організації, фізичні особи-підприємці (незалежно від системи оподаткування), роботодавці, військовослужбовці та інші. Щомісячний розмір внеску становить 22% від розміру мінімальної зарплати (до 2016 року – 34,7%).

Мінімальний страховий внесок з 1 січня 2019 року становить 918,06 грн (4 173 х 22%), а максимальний 62 595 грн (15 мінімальних заробітних плат). У 2018 році до бюджету України надійшло 228 мільярдів гривень ЄСВ, які відразу пішли до Пенсійного фонду на виплати пенсій.

Залишимося без пенсій

З огляду на те, що єдиний соціальний внесок є основним джерелом надходження до Пенсійного фонду України, виходить, що наш міністр економіки збирається позбавити українців пенсій та інших соціальних виплат.

До слова, сам Милованов відкрито заявляв, що його не цікавить ні економіка, ні Україна. Так, під час своєї лекції "Майбутнє освіту" він заявив: "Я, в принципі, нічого не знаю. Я поїхав з України у 1999-му... Відтоді я повертаюся, але з особистих причин. Мене ніколи не цікавила Україна. Мене цікавив вітрильний спорт, сальса. Я займався теорією ігор, теорією контрактів, мікроекономікою. По суті, це не дуже високого рівня математика. Я нічого не розумію в економіці і продовжую не розуміти".

Тепер ця людина, яка вже багато років не живе в Україні і особливо нею не цікавиться, відповідає в країні за економічний розвиток і пропонує подібні, м'яко кажучи, дивні ідеї. Гроші на соцвиплати і пенсії економіст-теоретик пропонує отримувати від збільшення податків на активи – нерухомість тощо, і залишити ПДВ.

Загалом план податкової реформи від Милованова виглядає так:

  • Скасувати ЄСВ.
  • Максимально знизити податок на дохід фізичної особи (ПДФО).
  • Для компенсації – підвищити податок на нерухомість.
  • Також для компенсації підвищити податок на землю та інші активи.
  • Покращити збір податків на нерухомість та інші активи.
  • Не чіпати ПДВ. Покращити збір.
  • Продовжувати детінізацію економіки прямими і непрямими методами.
  • Надавати державну підтримку бізнесу тільки за умови роботи в білу і створення достатньої кількості робочих місць.

Джерело: Обозреватель

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...