Смертельний удар по скрепах: Німеччина відмовила Росії у головній вимозі щодо "Північного потоку-2"

Федеральне мережеве агентство ФРН (BNA) відмовило компанії Nord Stream 2 AG у виведенні проекту російського газопроводу "Північний потік-2" з-під правил оновленої Газової директиви ЄС. Про це йдеться в опублікованому у п'ятницю, 15 травня, рішенні регулятора, передають Патріоти України.

Таким чином у Кремля відібрали можливість використовувати трубу для "газового шантажу". "Сьома колегія 15 травня відхилила клопотання компанії Nord Stream 2 AG на звільнення частини "Північного потоку-2", що пролягає в територіальних водах Німеччини, від регулювання", – зазначається в ньому.

Чому Росії відмовили

Необхідною умовою для того, щоб російський трубопровід не підлягав правилам оновленої Газової директиви, було завершення його будівництва до 23 травня 2019 року. "У випадку з "Північним потоком-2" це не так", – вважають у відомстві.

У чому суть Газової директиви

Росія прагне добудувати газопровід "Північний потік-2" в обхід України, щоб використовувати його як засіб монопольної поставки газу в держави Європи і у разі необхідності диктувати політичні вимоги (так званий "газовий шантаж").

У Європі це розуміють, а тому поставили умову, що в жодного газопроводу не може бути одного користувача. В оновлених правилах Газової директиви вказали, що оператори трубопроводів, які проходять у морській економічній зоні країн ЄС, зобов'язані резервувати до 50% потужностей газової магістралі для прокачування палива від альтернативних постачальників. Росія намагалася звільнити "Північний потік-2" від цього правила. Але їй відмовили.

Які будуть наслідки

Німецький регулятор пояснив наслідки свого рішення. По-перше, оператор "Північного потоку 2" згідно з Газовою директивою ЄС повинен бути незалежним від постачальника (тобто володіти трубою повинна одна компанія, а займатися поставками газу по ній – інша). Також доступ до труби повинні отримати треті компанії.

Хочуть оскаржити рішення

У відповідь у компанії Nord Stream 2 AG заявили, що не виключають оскарження в німецьких судах рішення регулятора ФРН щодо "Північному потоку-2".

Поставлено хрест на спекуляціях

Посол України у Німеччині Андрій Мельник у Twitter написав, що це велика перемога, та подякував Німеччині за солідарність. Рішення Німеччини ставить хрест на спекуляціях навколо "Північного потоку-2", сказав Мельник у коментарі "Укрінформу".

"Цим рішенням німецької влади фактично поставлено жирний хрест на численних політичних спекуляціях останнього пів року про те, що нібито певні сили у Німеччині мали свідомий намір створити для Nord Stream 2 законодавчі лазівки для звільнення цього суперечливого проєкту з-під європейського законодавства", – пояснив Мельник.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...