"Спекулянти добре заробили": Експерти пояснили, чому злетів курс долара

В Україні курс долара в пунктах обміну валюти за добу подорожчав із 24,5 до 25 грн/$ через політичну обстановку й спекуляції з боку експортерів. До того ж це було вигідно насамперед тим, хто заробляє в доларах або на обмінниках. Таку думку озвучив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян, передають Патріоти України.

"Дійсно, протягом тижня гривня зазвичай зміцнюється, а до вихідних "падає". А тут вона гривня "різко впала". Я б сказав, що достатньо різко. Думаю, що не тільки фактор попиту і пропозиції на ринку зіграв свою роль, але й політична обстановка ("формула Штанмаєра", Трамп-Зеленський, ситуація з МВФ і т. д). Також, вважаю, на цьому різкому подорожчанні спекулянти добре заробили", – зазначає він.

Водночас експерт додає: тенденція на ревальвацію (зміцнення гривні) може ще повернутися. Хоча загалом ймовірність подорожчання долара збережеться.

Зазначимо, що 2 жовтня курс гривні до американської валюти в обмінниках Києва піднявся до 25 грн/$. Ще вчора, 1 жовтня, середній курс гривні до американської валюти в продажу був встановлений на рівні 24,48 грн/$. А середній курс продажу євро в банках становив 26,72 грн/€.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...