Справжній бум: Компанії з 21 країни розкупили резерви українських газових сховищ

В зовсім недалекій історії унікальні газосховища України заповнювались лише частково і за копійки "братнім" "Газпромом"

В українських підземних сховищах зберігають газ компанії з 21 країни. «Укртрансгазом» пропонує цим компаніям такі послуги, як зберігання, закачування та відбір. Про це розповіла в понеділок, 19 жовтня, директор департаменту комерційної діяльності Укртрансгазу Агнета Куцелім, повідомляють Патріоти України з посиланням на УНН.

«Акцентуємо, хто є на сьогодні клієнтами газосховищ, як ви бачите, на жовтень місяць це 790 клієнтів, з яких 79 – це компанії-нерезиденти. Можу відзначити, що 21 країна представлена в операторі газосховищ, тобто компанії-нерезиденти цих країн уклали договори зберігання з «Укртрансгазом» і можуть використовувати наші послуги», – сказала вона.

«Укртрансгазом» пропонує цим компаніям такі послуги, як зберігання, закачування та відбір, а також митні послуги.

Виконувач обов’язків гендиректора «Укртрансгазу» Сергій Перелома заявив, що після анбандлінгу дохід компанії скоротився більш ніж у 10 разів, оскільки транспортування газу більше не є її діяльністю.

«За 9 місяців поточного року операційні доходи компанії склали близько 4,5 млрд грн, і фінансовий результат до оподаткування склав 2,7 млрд грн. Це дозволило нам сплатити до бюджетів усіх рівнів близько 3,7 млрд грн», – зазначив Перелома.

Також в «Укртрансгазі» повідомили, що планують витратити 13 млрд грн на модернізацію ГТС.

Наразі обсяг газу в підземних сховищах України становить майже 28,5 млрд кубометрів (проектна потужність за активним газом становить 37,8 млрд м3).

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...