​США дотиснули, а Росія знов "прокинула": Саудівська Аравія протягом двох місяців планує обвалити ринок нафти, - ЗМІ

Угода ОПЕК тріщить по швах та й добігає свого кінця, обумовлені обмеження нафтовидобутку нема шансів протягнути в нову угоду, запевняють фахівці

Королівство має намір покінчити з практикою створення штучного дефіциту своєї нафти на ринку, коли фактичні поставки здійснюються в обсязі меншому, ніж запит кліентів. Як повідомили Reuters джерела, знайомі з планами влади королівства, повернути вентиль на повну потужність Ер-Ріяд планує протягом найближчих двох місяців, зазначають Патріоти України.

Під тиском адміністрації США і президента Дональда Трампа, знову обрушила на ОПЕК гнів твітів з вимогою знизити ціни, видобуток в Саудівській Аравії буде збільшена вже в травні, стверджують вони: з 9,8 млн барелів на добу до приблизно 10 млн барелів.

Втім, до негайного зростання поставок на експорт це не призведе. Додаткова нафту, швидше за все, буде використана всередині самої Саудівської Аравії, якій влітку потрібно більше електроенергії в тому числі для кондиціонування приміщень.

Але в червні або в липні саудівська нафта виллється на світовий ринок. «Саудити хочуть, щоб ціни на нафту залишалися на поточних рівнях <...> ще один або два місяці, - каже джерело Reuters.

Після цього політика Ер-Ріяда може змінитися. «Якщо клієнти запитають більше нафти, саудівці наростять видобуток», - додає джерело.

До штучного обмеження поставок державна нафтова компанія Saudi Aramco приступила в квітні, відмовивши клієнтам в задоволенні приблизно 10% заявок.

У перерахунку на фізичну нафту недопоставки становлять майже 635 тисяч баррелів в добу. Загальний обсяг саудівського експорту був урізаний до мінімуму з 2015 року в 6,5 млн барелів на день. Це на 2 млн барелів, або 25% нижче рівнів листопада минулого року.

В результаті ціни злетіли до 6-місячних максимумів, перевищивши 75 доларів за барель Brent в кінці квітня.

Тепер же майже вся вилучена нафта повернеться на ринок. За даними Bloomberg, до Саудівської Аравії приєднаються Об'єднані арабські емірати. В сумі близькосхідні члени ОПЕК в короткий термін погодилися викинути 1,5 млн барелів додаткових щоденних поставок, щоб компенсувати обсяги, що випадають через антиіранські санкції.

Поки руки Саудівської Аравії пов'язані пактом ОПЕК +, який відводить їй квоту в 10,3 млн барелів на добу. Але термін цієї угоди закінчується в червні, і чекати його продовження не доводиться, говорить віце-президент Foreign Reports Метью Рід: «Рішення по антиіранським санкціям покінчить з угодою ОПЕК. Вони не можуть одночасно утримувати 1,2 млн барелів (свого видобутку - ред.) І замінювати іранську нафту на 1 млн». «Не вислизне від уваги саудитів» і той факт, що Росія - інший ключовий учасник угоди - замість обмеження експорту в квітні збільшила його до 2-річного максимуму в 5,7 млн барелів на добу, говорить головний аналітик ESAI Ендрю Рід.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...