США запустили багаторазовий космічний корабель, котрий замінить російські "Союзи". Однак виникла позаштатна ситуація

У NASA називають «Союзи» застарілими і ненадійними, одне місце на кораблі при кожному запуску коштує для американського космічного агентства 81-85 мільйонів доларів.

Ракета-носій Atlas V, яка стартувала з мису Канаверал, вивела на розрахункову траєкторію до МКС корабель CST-100 Starliner - пілотовану капсулу від Boeing для доставки людей і вантажів на орбітальну станцію, передають Патріоти України.

Це перший політ Starliner, екіпажу на борту тестової місії немає. До МКС корабель дістанеться в безпілотному режимі разом з манекеном - «астронавтом» Розі. Капсула доставить на станцію 280 кілограмів вантажу. Тестовий політ з командою астронавтів запланований на перший квартал 2020-го. NASA розраховує, що Starliner та корабель Dragon від SpaceX дозволять відмовитися від послуг «Роскосмосу», який відправляє до МКС і астронавтів, і космонавтів на кораблях «Союз».

У NASA називають «Союзи» застарілими і ненадійними, одне місце на кораблі при кожному запуску коштує для американського космічного агентства 81-85 мільйонів доларів, нагадує The Verge. Для порівняння, запуск ракети Falcon 9 з кораблем Dragon, який поки доставляє на МКС тільки вантажі, коштує 62 мільйони доларів.

SpaceX і Boeing не називали вартість одного місця для астронавта на своїх кораблях, Управління генерального інспектора NASA (Office of Inspector General, OIG) давало оцінку для Starliner 90 мільйонів доларів, для Dragon - 55 мільйонів. Boeing з оцінкою не погодився.

Контракт з Boeing і SpaceX за програмою комерційних пілотованих польотів NASA уклало в 2014 році. SpaceX отримала 2,6 мільярда доларів на розробку капсули для екіпажу, Boeing - 4,2 мільярда. З 1981-го по 2011 рік США запускали на орбіту пілотовані багаторазові шаттли. До 2010 року один запуск коштував 775 мільйонів доларів. Обидві компанії не отримають дозвіл на відправку екіпажів МКС, поки не доведуть безпеку кораблів.

Американський космічний корабель Starliner знаходиться на незапланованій, але стійкій орбіті - така оновлена інформація, розміщена на сайті NASA. У п'ятницю 20 грудня, після успішного запуску ракети-носія Atlas V з випробувальним безпілотним варіантом корабля Starliner, виникла позаштатна ситуація - корабель не вийшов на задану орбіту. Конструктори і інженери почали вивчати можливості безпечного повернення апарату на Землю з розрахунковою точкою приземлення в Уайт-Сендс, штат Нью-Мексико.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...