Стабільність курсу гривні може похитнутися: Експерти розказали, що буде з валютою в Україні до кінця року

Через війну в Україні та непросту економічну ситуацію експерти озвучили кілька факторів, які стануть вагомими у формуванні курсу валюти до кінця 2022 року, передають Патріоти України.

Так, як пише UBR, на курс долара в грудні впливатимуть втрачені робочі місця, відсутність гривневих накопичень, блекаут в Україні, який може змушувати людей тримати гроші у готівкових гривнях, а не доларах чи євро, зазначив аналітик компанії Esperio Олександр Болтян.

Експерти прогнозують, що курс гривні в Україні до нового року не повинен дуже змінитись, і для цього є кілька причин. Зокрема, сезонність: українці, попри війну, готуватимуться до новорічних свят і тому будуть міняти валюту.

Друга причина – попит на валюту все ще слабкий, банки мають достатню пропозицію. Болтян переконаний, що коливання курсу продажу готівкового долара першого зимового місяця буде в діапазоні 40,5 – 42 грн/$, євро - від 39,5 до 42 грн/€.

Експерти також зазначають, що гроші міжнародних донорів дають можливість валютному ринку України почуватися впевнено, але серед ризиків – можлива евакуація частини українців на територію Європи, через що вони активно скуповуватимуть валюту на готівковому ринку, зазначає керівник аналітичного відділу Міжнародної академії біржової торгівлі Андрій Шевчишин.

Разом з тим експерти впевнені, що за будь-якого розвитку подій курс валют в Україні не підскочить до 45 грн за долар.

"Не думаю, що дійде до 45 грн/$. Щоб дотягнути до 45 грн, потрібен дуже великий драйвер, дуже великий обсяг. А зараз з урахуванням того, що всі без світла, активність різко знизилася. Та й готівку важко дістати, коли все відключено постійно", – резюмує Шевчишин.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...