Стало відомо, хто "кришує" вирубування радіоактивного лісу під Чорнобилем, - "Гроші"

Радіоактивно забруднений ліс у Чорнобильській зоні активно вирубується й розвозиться по всій Україні під видом безпечної деревини, водночас екоактивісти ігнорують проблему та не б’ють на сполох. "Кришувати" схему можуть на рівні керівництва зони відчуження. Про це йдеться в розслідуванні програми "Гроші", передають Патріоти України.

"Щоб побачити ці вирубки, не потрібно навіть заїжджати "за колючку". Відкривши карту на комп'ютері, бачимо на власні очі масштаби, що шокують. Заповідні ліси немов шашелем побиті – суцільні вирізки. Ось просто за кілька сотень метрів від пропускного пункту Дитятки – гори лісу, тирси та вже готового до відправлення по всій країні матеріалу. Василь (власник пилорами в селищі Іванків Київської області. – Ред.), який не побоявся прямо зізнатися в переробленні такого лісу, говорить, що за всім стоять впливові люди", – розповів кореспондент.

З високою часткою ймовірності заробляти на вивезенні радіоактивного лісу з-під Чорнобиля можуть чиновники, які мали б стежити, щоб цього не відбувалося – припускають автори розслідування. На підтвердження своїх підозр пропонують звернути увагу на статки чиновників, які ніяк не могли б бути придбані за скромні зарплати.

"Ті, хто має доступ до ключів від зони, обростають просто шаленими статками. Лише погляньте на віп-нерухомість ексочільниці зони відчуження Катерини Павлової. Цей елітний будинок у центрі столиці, в якому вже ексвиконувачка обов'язків голови Державного агентства з управління зоною відчуження має одразу три квартири – 162, 144 та 269 квадратів. Все це майно набуте з 2015 до 2019 року. Орієнтовна вартість лише житла – 500 тисяч доларів. Якими талантами вдалося заробити на таке майно зі скромними задекларованими прибутками родини в 300 тисяч гривень на рік? Через скандал і створення системи "смотрящих у зоні" втриматись у кріслі очільниці зони відчуження вона не змогла – звільнили, коли зона палала, як сірники", – стверджує кореспондент програми журналістських розслідувань.

Він наголосив: радіоактивний ліс розвозиться по всій Україні та використовується для виготовлення буквально всього: меблів, вікон, дверей, наповнювачів для котячих лотків тощо. Всі ці предмети з радіоактивної деревини шкодять здоров’ю людини. Однак найбільшої шкоди завдає опалення оселі дровами, привезеними із зони відчуження.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...