Стало відомо, коли долар піде вгору: Нацбанк змінить фіксований курс валюти в Україні

В Україні наразі немає підстав для зміни фіксованого курсу долара. При цьому ринковий курс американської валюти у найближчі місяць-два може коливатися, але це будуть не сильні коливання, і великого впливу на ринок валют вони не матимуть, передають Патріоти України.

Нацбанк, очевидно, встановить інший фіксований курс долара не раніше травня, коли курсове зростання можна буде згладити за рахунок сезонного зниження цін на продовольчому ринку.Такий прогноз щодо ситуації на ринку валют найближчими місяцями дав економіст Борис Кушнірук.

Ні в лютому, ні найближчими весняними місяцями долар не повинен робити різких стрибків. Завдяки міжнародній фінансовій допомозі, яка надходить до України, нашій країні вистачає коштів, щоб забезпечувати бюджетні потреби. Різниця між фіксованим курсом НБУ та курсом долара на ринку не така велика, щоби піднімати фіксований курс.

Неабияку позитивну роль в утриманні курсу долара також відіграли валютні депозити, які відтягують покупців із ринку готівкової валюти.

"Бо люди замість того, щоб купувати валюту в обмінниках, обмінюють валюту в банках через депозити. Таким чином, ці кошти також не надходять на готівковий ринок, йдуть у безготівковому режимі, і Центральний банк продає валюту за офіційним курсом", - каже експерт .

Готівковий долар може стрімко рвонути вгору лише за умови різкого загострення ситуації на фронті не на користь України. Однак завдяки військовій допомозі, що надходить із Заходу, ЗСУ не дають ворогові реалізувати його плани.

І все ж таки, Нацбанк згодом буде змушений вкотре девальвувати гривню. Очевидно, НБУ підвищить фіксований курс долара ближче до закінчення весни або початку літа, коли почнеться сезонне здешевлення овочів, і українцям буде простіше пережити черговий виток інфляції.

"Він має це зробити, але не пізніше кінця весни — початку літа. Тоді це буде мати сенс. Бо, з одного боку, знижуватиметься інфляція, пов'язана з продуктами харчування і, в першу чергу, овочами та фруктами. Цінові показники будуть притискати інфляцію, і за таких умов певне курсове знецінення може статися. Але я не думаю, що Нацбанк це робитиме раніше, тому долар поки буде на рівні 36,6–37 грн, а в обмінниках — 40-42 грн", - прогнозує Кушнірук

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...

В Україні підвищать пенсії, але пощастить не всім: Що треба знати

понеділок, 18 березень 2024, 19:30

Окрім того, що в Україні зростуть пенсії за вислугу років, наприкінці березня підвищення розміру виплат слід очікувати ще деяким групам українців, передають Патріоти України. В Суспільному повідомляють, що пенсії в Україні перерахували через підвищення...