Стали менше красти: У Верховній Раді констатували різке покращення показників держбюджету в порівнянні з минулим роком, незважаючи на рекордне падіння економіки

Можна собі уявити, наскільки заможнішою була б держава у мирний час, якщо б не всі ті схеми на митницях та різні великі прожекти з непрозорими тендерами останніх років.

У липні 2022 року загальний фонд держбюджету отримав 64 млрд грн, що на 61,9% (24,5 млрд грн) більше за показник липня 2021 року. Про це у понеділок, 1 серпня, повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, передають Патріоти України.

"Виконання індикативу 144,7%, додатково надійшло до бюджету 19,8 млрд грн", - написав він. За його даними, загалом за сім місяців загальний фонд держбюджету отримав 413,9 млрд грн, що на 25,2% більше, ніж роком раніше.

Так, надходження від ПДВ зросли в 1,5 раза, або на 45,7 млрд грн - до 131,6 млрд грн, у тому числі у липні - 34,6 млрд грн, що у 2,6 раза, або на 21,1 млрд грн більше, ніж у липні-2021.

На думку Гетманцева, причиною зростання доходів попри падіння ВВП у першому півріччі, за оцінками Нацбанку, на 28% є детінізація.

У свою чергу заступник голови комітети Ярослав Железняк додав, що надходження від митниці в липні досягли 22,9 млрд грн, що на 82%, або 12,6 млрд грн більше від червня, коли діяли пільги на ввезення товарів в Україну.

"Тобто скасування пільг на мито дало приблизно лише за місяць до бюджету…+10,3 млрд грн. Плюс зріс курс. Наскільки дурне було рішення їх вводити, думаю, ви самі вирішите", - написав він.

За даними Мінфіну, через війну за півроку дефіцит бюджету становить 406,1 млрд грн. Керівництво країни вважає, що за підсумками року дефіцит може перевищити 50 млрд доларів.

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...

Можна собі уявити настрої у Кремлі: Через загрозу санкцій США Китай вперше за півтора роки скоротив експорт до Росії , – Bloomberg

четвер, 18 квітень 2024, 6:23

Китай залишається головним постачальником стратегічних товарів необхідних для продовження війни проти України. Експорт товарів з Китаю до Росії у березні впав вперше з середини 2022 року після погроз США розширити санкції проти китайських компаній. За ...