Станемо ще біднішими! У Мінекономіки очікують прискорення інфляції: Що стане причиною зростання цін

В Україні найближчим часом прискоряться інфляційні процеси. Причина - відновлення економіки та зростання споживчого попиту. Про це йдеться в інфляційному звіті, складеному Міністерством економіки, передають Патріоти України.

"За умови відсутності руйнування критичної інфраструктури в загрозливих обсягах, ймовірно, що найближчим часом буде збережено щодо стриманих темпів інфляції, але з очікуваним збільшенням, визначеним насамперед розширенням споживчого попиту в умовах поступової стабілізації економіки", — прогнозують у міністерстві.

Зазначається, що значні руйнування інфраструктурних об'єктів, закриття підприємств, а також постійний російський терор насамперед мирного населення спровокували дисбаланс в економіці (наприклад, на ринку праці, в енергетичній сфері, у забезпеченні підприємств сировиною та матеріалами). Тому інфляційні чинники за умов воєнного часу продовжують посилюватися.

При цьому у січні 2023 року споживча інфляція залишалася майже на рівні попереднього місяця — 0,8% за місяць (0,7% у грудні 2022 року), а річні темпи сповільнилися до 26% (від 26,6%).

У Мінекономіки вважають, що поточну динаміку споживчих цін визначали здебільшого всі ті основні фактори, які були їй притаманні і за останні місяці 2022 року. Насамперед, це динаміка стриманого попиту та наслідки регулярних атак ворога на критичну інфраструктуру з акцентом на об'єкти енергетики та здатність відповідних служб, бізнесу та населення швидко відновлюватись.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...