Старих цін уже не буде: Українців попередили про подорожчання бензину

В Україні з 1 липня повернуть повний розмір податків на автомобільне паливо. У результаті літр бензину може подорожчати на 12 грн, дизеля - на 8 грн, а автогазу - на 3 грн. Такі підрахунки оприлюднили в Спілці українських підприємців (СУП). Станом на початок червня середня ціна літра А-95 в Україні складає 46 грн, передають Патріоти України.

Таким чином, після повернення повного оподаткування літр найпопулярнішої марки бензину може підвищитись до 58 грн. За такими цінами бензин в Україні вже продавався в 2022 році. Такі прогнози дає і президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук. "Берете нинішню ціну і додавайте одразу 10-11 грн на бензин, 7-8 грн – на дизель та 3,5 грн – на газ", – озвучує цифри Косянчук.

Таким чином, за прогнозом Косянчука, бензин після 1 липня коштуватиме 56-57 грн за літр. Ціна на дизпаливо (зараз коштує в середньому 43-44 грн) підвищиться до 50-52 грн.

На поверненні повного акцизу та ПДВ (20%) на паливо наполягав Кабінет міністрів. За підрахунками голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева, 7% ПДВ на пальне вдарив по доходах бюджету. "У 2022 році недоотримання внутрішнього ПДВ становило 6,7 млрд грн. За той же період недоотримання ПДВ на імпорт досягло 24,7 млрд грн", – поділився Гетманцев.

Акцизи на паливо скасували у березні 2022 року через повномасштабну війну, яку розв'язала Росія. Тоді податок на додану вартість (ПДВ) для пального урізали з 20% до 7%.

Однак, як вважають у Кабміні, цей захід як підтримка ринку вже вичерпав себе. А ось наповнення бюджету виходить на перший план. Справа в тому, що Україна не може фінансувати військових витрат за рахунок міжнародної допомоги. Робити це можна лише з власної скарбниці.

"Сюрприз" від колишніх друзів: Банки Вірменії припинять обслуговування російських карток

вівторок, 19 березень 2024, 12:14

Починаючи з 30 березня цього року картки російської платіжної системи «Мир» перестануть працювати у банкоматах і POS-терміналах більшості банків Вірменії. Про це пише РБК із посиланням на представника «ВТБ Вірменія», передають Патріоти України. Наразі ...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...