Старих цін уже не буде: Українців попередили про подорожчання бензину

В Україні з 1 липня повернуть повний розмір податків на автомобільне паливо. У результаті літр бензину може подорожчати на 12 грн, дизеля - на 8 грн, а автогазу - на 3 грн. Такі підрахунки оприлюднили в Спілці українських підприємців (СУП). Станом на початок червня середня ціна літра А-95 в Україні складає 46 грн, передають Патріоти України.

Таким чином, після повернення повного оподаткування літр найпопулярнішої марки бензину може підвищитись до 58 грн. За такими цінами бензин в Україні вже продавався в 2022 році. Такі прогнози дає і президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук. "Берете нинішню ціну і додавайте одразу 10-11 грн на бензин, 7-8 грн – на дизель та 3,5 грн – на газ", – озвучує цифри Косянчук.

Таким чином, за прогнозом Косянчука, бензин після 1 липня коштуватиме 56-57 грн за літр. Ціна на дизпаливо (зараз коштує в середньому 43-44 грн) підвищиться до 50-52 грн.

На поверненні повного акцизу та ПДВ (20%) на паливо наполягав Кабінет міністрів. За підрахунками голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева, 7% ПДВ на пальне вдарив по доходах бюджету. "У 2022 році недоотримання внутрішнього ПДВ становило 6,7 млрд грн. За той же період недоотримання ПДВ на імпорт досягло 24,7 млрд грн", – поділився Гетманцев.

Акцизи на паливо скасували у березні 2022 року через повномасштабну війну, яку розв'язала Росія. Тоді податок на додану вартість (ПДВ) для пального урізали з 20% до 7%.

Однак, як вважають у Кабміні, цей захід як підтримка ринку вже вичерпав себе. А ось наповнення бюджету виходить на перший план. Справа в тому, що Україна не може фінансувати військових витрат за рахунок міжнародної допомоги. Робити це можна лише з власної скарбниці.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...